KRVAVI RAT KARTELA: Glave više ne padaju zbog kokaina, nego zbog popularnog voća

Autor: Dnevno, B.V.

Meksiko je zemlja poznata po obračunima kartela i borbi za prevlast u trgovini drogom. Vijest  da je devetnaest mrtvih polugolih tijela visjelo s mosta u gradu Uruapanu ne bi bila nikakva novost ni spektakl u zemlji u kojoj je samo prošle godine u mafijaškim obračunima stradalo 35 964 ljudi.

Međutim, zanimljiva je činjenica da se meksički karteli više ne sukobljavaju zbog tradicionalnog raspačavanja droge, nego zbog trgovine avokadom. Kad se malo osvrnete oko sebe, shvatite koliko je to voće popularno – avokado za dijetu, avokado u kozmetičke svrhe, zatim je tu megapopularno ulje od avokada… Ma, nema gdje ga nema. I zbog njega su počele padati glave, jer je postao isplativiji od kokaina. Cijena mu stalno raste, a usprkos tome, na tržištu ga nema dovoljno.

Američki mediji izvještavaju da tamošnji restorani ne mogu više udovoljiti potražnji, pa umjesto avokada u salatama i sličnim jelima serviraju druge plodove. Zbog vrućina i suše cijene su se vinule u nebo. U samo godinu dana cijena meksičkog avokada porasla je za 129 posto, kaže David Magana, analitičar Rabobanka u Kaliforniji, za USA Today. Kutija sa 11 kila avokada koštala je 66 dolara, no sad je skočila na 110 dolara, rekao je Carlos Thome, menadžer poznatog meksičkog restorana El Tepeyac ​u Los Angelesu, za ABC News. To je 730 kuna.

Trenutno avokada uopće nema jer se čeka nova berba. Ugostitelji se snalaze, među ostalim koriste smjesu tikvica, maslinova ulja i par egzotičnih sastojaka (meksički tomatillosi i papričica jalapeno) da bi dobili umak gotovo identičnog okusa kao što ga ima guacamole, poznati umak od avokada. Za to su najbolje meksičke tikvice calabacita, slične teksture i okusa poput avokada. Avokado je postao toliko vrijedan da ga falsificiraju i varaju kupce. I da se za njega prolijeva krv.

Amerikanci uglavnom voće i povrće uvoze iz Meksika, a tako i avokado – gotovo 99% uvoza je iz te zemlje. U Meksiku se krče stoljetne šume kako bi se proširili nasadi pod avokadom, čiji uzgoj zahtijeva i puno vode, što negativno utječe na okoliš jer u nedostatku vode propadaju drugi usjevi i šume. Oko 80 posto američkog tržišta avokada potječe iz meksičke pokrajine Michoacan, jedne od pokrajina s najžešćim kriminalnim obračunima, prenosi britanski Guardian.

Govoreći o posljednjoj seriji od 19 izmasakriranih tijela, demonstrativno obješenih na javnome mjestu, državni odvjetnik pokrajine Michoacan, Adrian Lopez Solis, istaknuo je da je riječ o borbi za kontrolu nad trgovinom drogom, no sve više stručnjaka upozorava da je meksičkim mafijašima avokado trenutno atraktivniji i unosniji. U Meksiku se za prevlast bori najmanje 20 dobro naoružanih kriminalnih skupina, procjenjuje ICC. Kako nijedna nije u stanju odnijeti prevlast i osigurati dominaciju u zemlji od 112 milijuna stanovnika, to znači da traje neobjavljeni mafijaški rat s gotovo svakodnevnim žrtvama.

 




Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.