Foto: Vlado Kos / CROPIX

Krivac za masakr na Ovčari obišao srpske Kobre: Tamo je bio i Vučić

Autor: I.G.

U ponedjeljak je u vojarni Vasa Čarapić u Beogradu održana svečanost povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namjene Kobre. Tim povodom je organizirana i izložba oružja koju su posjetili predsjednik Aleksandar Vučić i drugi dužnosnici, ali i ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Šljivančanin je za vrijeme Domovinskog rata bio major JNA i kao takav je sudjelovao u opsadi Vukovara. Haški sud 1995. godine podigao je optužnice protiv Šljivančanina, Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Slavka Dokmanovića. Optužen je za masakr na Ovčari, gdje je pobijeno oko 260 ljudi.

Sud je Šljivančanina najprije osudio na pet godina, nakon što je utvrđeno da je kriv za pomaganje u mučenju zatvorenika. Prva presuda oslobodila ga je krivnje za zločine protiv čovječnosti, što je izazvalo zgražanje hrvatske i svjetske javnosti.

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Haag brzo promijenio odluku

Ipak, Haag je vrlo brzo promijenio odluku i Šljivančaninu izrekao novu kaznu: 17 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvima ratnih zarobljenika nakon pada Vukovara.

Haški sud tom prilikom je ustvrdio kako je kod ranije presude došlo do greške, a sudac Theodor Meron izjavio je da je Šljivančanin, kao časnik JNA, imao dužnost štititi zarobljenike na Ovčari. U studenom prošle godine sud je ponovo smanjio kaznu Šljivančaninu, i to temeljem iskaza Miodraga Panića, bivšeg oficira JNA, koji je kazao da Šljivančanin nije znao da Mrkšić povlači trupe JNA s Ovčare.

Na obljetnicu Titove smrti svi su se morali ‘ukipiti’: Srbija će to opet raditi, ali ne za maršala
Kazna mu je naknadno smanjena na 10 godina zatvora. U Haagu je Šljivančanin proveo osam godina. Uhićen je 13. lipnja 2003. godine u svom stanu u Beogradu, a iz zatvora je izašao u srpnju 2011. godine.

Sud je zaključio da Šljivančanin pokazuje znake rehabilitacije, a u korist mu je išla i suradnja sa sudom. Također je rečeno kako se Šljivančanin kaje i da mu je krivo zbog svih zločina koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.