KRITIČNO STANJE U BARCELONI: Prosvjednici ponovno okupirali ulice

Autor: Dnevno

Nekoliko stotina zagovornika nezavisnosti Katalonije večeras nastoji blokirati željeznički kolodvor Sants u Barceloni, u novom prosvjedu protiv osuđujućih presuda dužnosnicima koji su organizirali referendum o nezavisnosti 2017. godine.

Odbori za obranu Republike, organizacija za nezavisnost koja je u subotu sudjelovala u nasilnim prosvjedima ispred zgrade policije u Barceloni, pozvala je prosvjednike da okruže željeznički kolodvor. Ulaz i izlaz s kolodvora su djelomično zapriječeni.

Katalonska intervnetna policija napravila je kordon ispred prosvjednika, koji viču „sloboda političkim zatvorenicima“ i traže ostavku šefa katalonskih unutarnjih poslova, Miquela Bucha. Na ulazu se nalazi oko 700 prosvjednika, 500 na glavnom uzlazu i 200 na stražnjem. Unatoč tenzijama zasad nije došlo do incidenata.

Ovo je već treći put u posljednja dva tjedna, da zagovornici nezavisnosti nastije blokirati taj koldvor i „svijetu ukazati na nepravedne presude“. Vrhovni sud u Madridu je prije dva tjedna izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika, jer su 2017. organizirali referendum kojeg je bio zabranio Ustavni sud, a onda i proglasili republiku Kataloniju koja nije zaživjela.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.