Foto: Guliver/ REUTERS/Stevo Vasiljevic

KRIMINOLOG OPISAO PSIHOLOŠKI PROFIL UBOJICE S CETINJA! Naveo četiri osobine monstruma: ‘Ne vjerujem da je Vuk Borilović bio duševni bolesnik’

Autor: N.K

Kriminolog i psiholog prof. dr Dobrivoje Biba Radovanović, je za “24sedam” govorio o psihološkom profilu masovnog ubojice s Cetinja, Vuka Borilovića (34) koji je prošlog petka puškom ubio deset osoba. Radovanović je otkrio četiri dominantne osobine koje se pojavljuju kod masovnih ubojica. To su u prvom redu izražena agresivnost, impulzivnost, narcisoidnost i manipulativnost.

Vuk Borilović ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest prije nego što je i sam ubijen. Prvo je pucao u podstanare, majku s djecom, pa susjede, a zatim i u ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na mjesto pucnjave.

Radovanović kaže da se masovne ubice razlikuju, jer nekada je razlog za masakr duševna bolest, a nekada okidač može biti nečije stanje, odnosno reakcija na određenu situaciju. Možemo to klasificirati i kao bijes, koji nikako ne može biti kategoriziran kao psihička bolest. Ipak o reakcijama u stanju bijesa mnogo toga govori struktura ličnosti, koja zapravo ponovo može ukazivati da li je kod neke osobe ona urušena.

“Ne vjerujem da je Borilović bio duševni bolesnik”

“Kada je riječ o masovnim ubojicama koji nisu teroristi, možemo govoriti o nekoliko različitih povoda za masakr: osveta, sukob, korist, ali i psihološko pucanje. Nisam previše upućen u slučaj koji se dogodio na Cetinju, ali po informacijama koje su kružile po medijima, ne vjerujem da je Vuk Borilović bio duševni bolesnik, jer sam siguran da bi se to ranije vidjelo u odnosu njega i okoline”, navodi Radovanović.

On je dodao i da je moguće da je imao nekih problema s osobama koje je ciljano ubio. Borilović je prema njegovim riječima zbog sukoba sa žrtvama imao poriv za tim zlodjelom, ali da su ostali nastradali vrlo vjerojatno bili žrtve rasplamsanog bijesa i velike impulzivnosti.

“To što je Borilović ubijao ljude koje zna, a ne nepoznate ljude, vrlo jasno ukazuje da nije došlo do psihološkog pucanja, već da su se njegove reakcije na određene probleme otrgle kontroli. Naravno, ovo ne znači da je on bio psihički normalan, ali ipak se prije može govoriti o lošoj unutrašnjoj strukturi osobe, nego o duševnom bolesniku”, rekao je Biba Radovanović. Također, u prilog ovoj teoriji govori i podatak da je Vuk počinio zločin tek nakon što je sklonio ženu i djecu u drugi grad, što ukazuje da je imao plan.

Sumanuti pohod

Prvi podaci istrage pokazuju kako je Borilović u 15.30 sati u petak došao na kat kuće u kojoj su živjeli njegovi podstanari Miloš i Nataša sa svoje dvoje djece u starosti od 8 i 11 godina. U trenutku njegovog dolaska u kući su se samo nalazila djeca i majka, dok je otac bio na putu.




Nakon rasprave, za koju mediji pišu da je najvjerojatnije bila zbog plaćanja stanarine, Borilović je krenuo pucati. Dječaci su preminuli na mjestu, a Nataša je podlegla ozljedama u bolnici.

Srpski mediji pišu kako je Nataša nedugo prije svoje smrti uspjela nazvati svog supruga Miloša Martinovića i reći mu kako su im ubijena oba sina. Nakon što je to čuo, Martinović je nazvao stanodavca Borilovića koji mu je odgovorio, “Pobio sam i tvoju i moju obitelj”

Borilović je nakon toga izašao iz kuće i nastavio pucati.




Doznalo se i da je Borilović prije užasnog zločina otišao u crkvu i pomolio se Bogu. “Borilović je prije nego što je pobio nevine ljude, i djecu među njima, otišao u crkvu i pomolio se Bogu. Uzeo je pušku i krenuo ubijati, na kraju su ga zaustavili policajci i mještanin Nenad Kaluđerović”

“Gdje će mu duša?”

Njegova obitelj je prema priči mještana, jedna od najstarijih i najuglednijih na Cetinju.

“Borilovići godinama idu redovno u crkvu, a uoči svakog Božića iznose badanjak ispred manastira. I Vuk je redovno sudjelovao u ovim ceremonijama. Gdje će mu duša, kakvo je to zlo ušlo u njega, zašto je pobio svoje susjede i dvoje djece”, pričaju očajni Cetinjani.

Oni dodaju da je kuća Borilovića pokrivena kamerama i da bi to moglo donekle riješiti misterij.

“Vuk u obiteljskoj kući imao video-nadzor, kako unutra, tako i vani. Cijelo dvorište pokriveno je kamerama koje su policajci odnijeli nakon zločina. Trebalo bi se utvrditi šta je ubojica radio nakon što je došao iz crkve”, kažu žitelji.

Pomahnitali Vuk Borilović u petak oko 15.30 sati ubio je najprije svoje podstanare Natašu Pejović Martinović (35) i njene sinove Mašan (11) i Marka (8), a potom i njihovog obiteljskog kuma Milana Mitrovića (37), svog ujaka Gorana Đurišića (54) koji ga je pokušao zaustaviti, a onda i susjede Rajka (56), Dimitrija (81) i Danicu (74) Drecun, pa Danijelu (51) i njenu sestru Aleksandru (52) Radunović.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.