Foto: Bruno Konjevic / CROPIX / Ilustracija

KRIMINALCI IZ SRBIJE MIJENJAJU TROBOJNICU ZA ŠAHOVNICU: Neki za nju dali 26 tisuća eura

Autor: Dnevno

Završena je velika policijska akcija u kojoj je jučer diljem Hrvatske uhićeno više od 30 članova skupine koja je krivotvorila putovnice za kriminalce, među kojima su članovi crnogorskih i srpskih kriminalnih klanova. Pripadnici tih grupa su iz Hrvatske nabavljali i izrađivali originalne putovnice za pripadnike srbijanskog Zemunskog klana, te pripadnike crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana, što je otvrdilo poznatu tezu kako su hrvatsko državljanstvo i putovnice omiljeni izbor kad je riječ o kriminalcima iz regije.

Je li riječ o putovnicama koje omogućuju lakši ulaz u zemlje Europske unije ili ih kriminalci mogu lako i brzo nabaviti ne znamo sa sigurnošću no znamo da hrvatske putovnice već desetljećima predstavljaju “slamku spasa” za mnoge kriminalce koje traže njihove države.

Tijekom jučerašnje policijske akcije, uhićeni su policajci koji su iz policijskog sustava izdvajali osobe koje su pogodne za krađu identiteta, među kojima su nestali, ljudi za koje se vjerovalo da neće podnijeti zahtjev za izdavanjem putovnice, osobe odgovarajućeg fizičkog izgleda i slično. Kao šef ove skupine navodi se 49-godišnji Nusred Seferović, predsjednik Vijeća romskih udruženja Hrvatske.

TEŠKO NAORUŽANA POLICIJA NA ULICAMA: Diljem Hrvatske sinkronizirana akcija u kojoj je uhićena opasna kriminalna skupina

Kako navodi Blic, na dugačkom popisu kriminalaca iz regije koji su vrlo rado zamijenili svoje putovnice s onima na kojima je hrvatski grb, neka su od najzvučnijih imena podzemlja, kao što su Milorad Ulemek Legija, Sretko Kalinić i Luka Bojović, pa sve do Darka Šarića.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Miloš Radonjić
Posljednji u nizu uhićenih kriminalaca je Miloš Radonjić, koji je prije samo četiri mjeseca uhićen u Slavonskom Brodu. Smatra se kako je Radonjić istaknuti pripadnik kavačkog klana. Nakon što je u Novoj Gradišci podnio zahtjev za izdavanjem nove putovnice temeljem krivotvorenim dokumentima, policija ga je uhitila u hotelskoj sobi. Nakon uhićenja, otkriveno je kako je riječ upravo u Radonjiću za kojim je Crna Gora raspisala tjeralicu.  On je dosad preživio čak četiri atentata.

Ubojice Bogdana Milića

Hrvatska policija uhitila je u kolovozu dvojicu crnogorskih državljana osumnjičenih za ubojstvo Bogdana Milića. Oni su u Hrvatsku ušli s krivotvorenim putovnicama. Nakon što su ih uhitili u iznajmljenom stanu, policija je pronašla samo krivotvorenu dokumentaciju, među kojima su bile putovnice, rodni listovi, osobne iskaznice. Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je u travnju 2003. godine da se Milorad Ulemek – Legija služio krivotvorenom putovnicom na ime Vlado Vukomanović. Kasnije će se otkriti kako je to jedna od 900 putovnica koje su izdane u hrvatskom konzulatu u Mostaru.  Otkriveno je kako je Ulemek koristio putovnicu kako bi prešao granicu čak 26 puta.
Sretko Kalinić

Poznat i pod nadimkom Zver, Sretko Kalinić dobio je hrvatsku putovnicu 2006. godine na ime Drago Cersar. Međutim, to nije bila jedina hrvatska putovnica koju je koristio. U njegovoj drugoj hrvatskoj putovnici stajalo je ime Milovoj Mandić. Putovnica na ime Milivoja Mandića pronađena je kad je uhićen u Zagrebu, a nju je navodno nabavio Cvetko Simić, kum Luke Bojovića, čije je tijelo pronađeno te iste godine na Jarunu. Kako navodi Blic, krivotvoreni dokument navodno je plaćen 26 tisuća eura.  Inače, Kalinića se smatra jednim od najbrutalnijih plaćenika koji je ubijao za zemunski klan. On je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Luka Bojović

Šef Zemunskog klana Luka Bojanić koristio je hrvatsku putovnicu i to na ime Marijana Barišića, Hrvata koji je nestao 2008. godine. Bojović je svojom frizurom i zaliscima sličio Marijanu Barišiću. Kad je Bojović uhićen u Španjolskoj, pali su i Milisavljević i Siniša Petrić kod kojih su pronađene dvije hrvatske osobne iskaznice i tri putovnice. Hrvatske vlasti tada su se branile kako zbog istrage ne mogu iznositi detalje kako kriminalni milje dolazi do putovnice te kako se sumnja da su izdane u BiH. Tvrdili su kako je riječ o putovnicama izdanima prije 2010. godine, te kako  to neće više biti moguće uvođenjem biometrijskih putovnica. Darko Šarić je s osobnom iskaznicom na  ime Tomislava Savatovića (ukradeni identitet) u hrvatskom konzulatu u BiH u Tuzli zatražio i dobio putovnicu. On za to krivično djelo nikad nije odgovarao, navodi Blic.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.