Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/ilustracija

KRENULA TESTIRANJA U ŠKOLAMA: Liječnica otkrila koliko je učenika dosad pozitivno!

Autor: Nino Matić

Zagreb je kako je i najavljeno danas krenuo s brzim antigenskim testiranjem u školama.  Za početak je testiranje krenulo u tri zagrebačke škole. Ukupno je odabrano 15 škola, a rezultati bi trebali pokazati ima li među učenicima onih bez simptoma koji šire zarazu. Bris je dalo oko 600 učenika, a do kraja tjedna trebalo bi ih biti testirano oko tri tisuće. Veliki broj roditelja dao je svoj pristanak da njihova djeca budu testirana, a uz učenike to je učinio i dio djelatnika škola.

U RTL-u Danas gostovala je Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Dr. Andrija Štampar koja je otkrila prve rezultate testiranja.

Jesu li neki učenici već dobili obavijest o samoizolaciji?

Mi ne izričemo odmah mjeru samoizolacije, ali su obaviješteni oni koji su bili na brzom testu pozitivni. Danas je u tri škole testirano oko 500 učenika, trebalo je biti 600, ali se nisu svi odazvali. Testirani su i nastavnici. U dvije škole nijedan nastavnik ni učenik nije bio pozitivan, dok je u jednoj školi bilo sedam pozitivnih učenika i jedan nastavnik.

Koja je procedura s njima?

Oni su obaviješteni, a kako je riječ o tri učenika u jednom razredu i tri u drugom i jedan u trećem razredu, ova dva razreda gdje uočava se grupiranje, odmah je odlučeno da sutra nemaju nastavu. Moramo ujutro dobiti potvrdu PCR testom i onda će se izreći mjera samoizolacije i cijeli razred će se staviti u samoizolaciju, ako se potvrdi grupiranje. Bez potvrde nema izricanja mjere samoizolacije, ali svi su upozoreni i znaju rezultate brzog testa.

Koliki postotak pozitivnih učenika očekujete i koliki postotak treba biti da bi se odlučilo da se prijeđe na online nastavu?




U ovih tjedan dana se planira testirati oko 3000 učenika, što je dovoljno da to bude reprezentativno, da se može prosuditi kolika je prevalencija u osnovnim i srednjim školama grada Zagreba. Ne očekujemo veliku prevalenciju, čak očekujemo nižu nego što je ukupna prevalencija u Zagrebu. Ali kad vidimo kao u ovoj školi vidimo da postoji grupiranje ili više pozitivnih onda će odmah djelovati i mjera će se izricati samo za te razrede i te škole.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.