Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kreće rigorozna štednja: Vlada reže plaće, zaustavlja javnu nabavu i zapošljavanja, prijeti gradovima da uvedu uštede

Autor: dnevno

Vlada kreće  u rigoroznu štednju. Kako se da iščitati iz odluka usvojenih na današnjoj sjednici  pokreću se pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, namještenika i zaposlenih u javnim službama te o isplati određenih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u izjavi za Dnevno.hr kaže da je takav pristup Vlade nekorektan budući da prošlog petka, na sjednici GSV-a, takvo nešto nije bilo spominjano, odnosno da su se Plenković i ministri zaklinjali da takvo nešto neće poduzimati bez konzultacija sa socijalnim partnerima.

Sever: ‘Sindikati su o najavi rezanja plaća u javnom sektoru doznali preko medija’

Rigorozna štednja odnosi se i na sva ministarstva i tzv. izvanproračunske korisnke – HZZO, HZMO, HZZ, Fond za zaštitu okoliša, Hrvatske ceste… kojima je naloženo da odmah obustave sve javne nabave koje su pokrenuli, a restriktivne mjere štednje zahvatit će i državna poduzeća. U Vladinoj odluci također se navodi da je zabranjeno novo zapošljavanje te prijem službenika i namještenika bez obzira na izvore financiranja, osim u zdravstvenim ustanovama, a zabranjuje se i sklapanje ugovora o djelu.
Vlada iste mjere štednje očekuje i od jedinica lokalne samouprave, no kako ne postoji zakon kojim bi ih se na to natjeralo, u Banskim dvorima ne isključuju mogućnost izmjene zakonodavstva za te potrebe.

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.