Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Vlada: Od ponedjeljka kreće javni prijevoz, vjerska okupljanja od 2. svibnja, frizeri od 4., a ugostitelji od 11. svibnja

Autor: D.Kt.

Vlada je donijela dugoočekivane mjere za otključavaje gospodarstva paralizaranog epidemijom kornavirusa, a koje će se prema najavama premjera Andreja Plenkovića provesti u tri faze – 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

Premijer Plenković na početku sjednice rekao je da situacija s epidemijom u Hrvatskoj na sreću nije bila dramatična te da je situacija zasad pod kontrolom. U 8 tjedana nismo prešli dnevni dvoznamenkasti broj oboljelih, rekao je.

Prva faza počinje 27. travnja – omogućit će se rad trgovinama s iznimkom onih koji rade u trgovačkim centrima, zatim onima koji obavljaju uslužne djelatnosti osim onih koji imaju blizak kontakt s kolentima. Otvara se javni gradski i prigradski promet te brzolinijske brodske linije, otvaraju se knjižnice i muzeji te treninzi sportašima iz pojedinačih sportova.

U drugoj fazi od 4. svibnja omogućuje se rad frizerskim salonima, a od 11. svibnja ugostitelsjki objekti koji imaju terasu, zatim zračni promet i trgovački centri, a vjerska okupljanja moći će se održavati od 2. svibnja.

U trećoj fazi od 11. svibnja također se dopuštaju okupljanja do 10 ljudi, javni i privatni zdravstveni sustav počinje raditi u punom opsegu kao i predškolske odgojne ustanove i niži razredi osnovne škole, tj od prvog do četvrtog razreda i uvode se međužupanijske linije, otvaraju se  i nacionalni parkovi.

Državna matura održat će se između 8. i 29. lipnja.

Plenković je rekao da se nastavlja zabrana javnih okupljanja. “Najugroženiji su sugrađani starije dobi. Preporučuje se tim osobama, osobama s kroničnim bolestima, da ostanu kod kuće. Oni su najosjetljiviji”.




Također HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi preporuke koje će se odnosniti na radno vrijeme u trgovinama, zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da se zaustavljaju ovršni postupci. “Trenutno se ne vode ovrhe na sudovima ni kod javnih bilježnika. Nema ovrha nad novčanim sredstvima. Jedino smo imali nepokriveno su ovrhe na plaće i mirovine. Ovim zakonom kažemo da se i to zaustavlja”, kazaoo je Bošnjaković.




U otključavanje gospodarstva Hrvatska ide nakon što su protuepidemijske mjere dale rezultata i stavile virus pod kontrolu s linearnim rastom krivulje i dvoznamenkastim brojem novooboljelih te padom tzv. reprodukcijskog broja ispod 1, odnosno na 0,8 što znači da zaražena osboba može zaraziti samo jednu osobu. S druge strane, ekonomija vapi za pokretanjem, ali i državni proračun kojemu su prihodi tek na trećini prihoda iz lanjskog travnja, a prema procjenama Vlada će se morati zadužiti za 65 milijardi kuna.

Ministri s epidemiolozima dogovarali popuštanje mjera: O otvaranju kafića se još ne razmišlja, problem su trgovine s odjećom

 

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.