Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/ ilustracija

KREĆE OD PONEDJELJKA: Liječnici primarne zdravstvene zaštite počinju testiranje brzim antigenskim testovima

Autor: Dnevno.hr

Većina liječnika primarne zdravstvene zaštite od sutra počinje testiranje brzim antigenskim testovima.

Iako dio njih još nije spreman, neki ga već obavljaju.

Liječnici diljem zemlje javljaju kako su se priremili.

Testiranje kreće od sutra

Diljem Osječko-baranjske županije sve je organizirano na 70 lokacija.

“13. siječnja dobili smo naputak Ministarstva o brzom testiranju koji je namijenjen svim liječnicima obiteljske medicine i zaštite djece predškolske djece. Stoji da se u testiranje trebaju uključiti i svi liječnici obiteljske medicine i liječnici za zaštitu predškolske djece i to na način da dio svog radnog vremena odvoje za testiranje. Preporuka je da to bude na početku, ili na kraju radnog vremena kako bi se izbjegli rizični kontakti”, rekla je u Dnevniku HTV-a Justinija Steiner, dr. med., ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije i dodala da su u petak preuzeli testove i rasporedili ih po lokacijama.

“U samom Domu zdravlja organizirali smo se da ćemo testiranje provoditi na izdvojenim lokacijama. Neće se testirati u samim ordinacijama”, rekla je i dodala da se svaki pacijent koji ima potrebu može testirati uz narudžbu da se ne stvaraju gužve.

Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine, nabavio je 100 testova za svoju ordinaciju. Kaže, sve će odraditi kao i do sada, umorni su i nisu sretni s novim opterećenjem.




Najveći izazov- organizacija

Organizacija je, kažu, najveći izazov, već je bilo nezgodnih situacija.

“Došli su već pacijenti, došli su u čekaonicu među zdrave pacijente. Došli su nepozvani, znači, doktorica koja radi sa mnom u smjeni onda ga je izvela van i tamo uzela bris”, navodi Dubravko Leskovar, dr. med., ambulanta Pregrada, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Dio liječnika i dalje negoduje i očekuje jasne upute.




“Što će biti od ponedjeljka ne znam, ja nisam dobila od petka BAT-ove, nemam prostor niti vrijeme to početi raditi. Isto tako nema apsolutno ni jednog stručnog obrazloženja ni upute od strane epidemiologa”, ističe Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.