Photo:Damir Spehar/PIXSELL

KREĆE OBITELJSKO SUDOVANJE: Djecu treba zaštititi od parnica razvoda i uzdržavanja te ovrha nad djecom

Autor: S.P.

U Hrvatskoj će se uskoro osnovati specijalizirani odjeli za obiteljsko sudovanje pri općinskim sudovima.

Osnivanje takvih odjela na sudovima već godinama predlažu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za prava djece, stručnjaci iz područja obiteljskog prava te nevladine udruge za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

To je potrebno jer je neujednačena postojeća sudska praksa, kada su u pitanju sporovi iz obiteljskih odnosa. Osim toga, sudski postupci dugo traju, a najviše zbog toga trpe djeca kao najranjiviji sudionici obiteljskih sporova.

“Ministarstvo je provelo analizu sudskih predmeta koji se tiču primjene obiteljskog prava i na temelju nje kreće se u daljnje korake. Pri općinskim građanskim sudovima koji se nalaze u gradovima koji su sjedišta županija osnovali bi se obiteljski sudski odjeli. Ideja je da svim građanima takvi specijalizirani sudski odjeli budu dostupni na području njihovih županija. Planiramo da se zakonski okvir potreban za osnivanje ovih odjela promijeni do kraja ove godine kako bi obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županija otpočeli s radom iduće godine”, rekla je Martina Andrijević, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa i uprave za Jutarnji list.

Dodala je kako se razmišlja o uvođenju sadaca s licencijom za obiteljsko pravo, što znači da bi suci koji bi radili u obiteljskim sudskim odjelima sudili isključivo u predmetima obiteljskog prava.

“Mislimo da bi to podiglo kvalitetu sudovanja u predmetima obiteljskog prava s obzirom na brojne kritike da suci koji sada sude u tim predmetima nisu dovoljno educirani za to što rade. Predstoje i razgovori da se vidi koje edukacije bi se mogle raditi kroz Pravosudnu akademiju. Namjera Ministarstva je vidjeti u razgovoru sa samim sucima koji se bave tim predmetima koji profili stručnjaka bi im u tim odjelima bili od pomoći”, istaknula je Martina Andrijević.

No, još se uvijek ne zna koliko bi takvih specijaliziranih sudaca radilo u sudskim odjelima za obiteljsko pravo na 20 općinskih sudova u sjedištima županija plus na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u Ministarstvu još uvijek ne znaju.




Specijalizirani odjeli za obiteljsko sudovanje bavili bi se građanskim parnicama, a to su razvodi, parnice oko uzdržavanja djece, oko roditeljske skrbi, osobnih odnosa obitelji i djece, ovrha nad djecom, privremenim mjerama, zapravo svime onime što nije kazneno i prekršajno sudovanje.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.