fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

KREĆE NOVI PILOT PROJEKT MINISTARSTVA: Uvodi se testiranje i cijepljenih zdravstvenih radnika od idućeg tjedna

Autor: Dnevno

Da se otkrije koliko je zaraženih među cijepljenima s covid-potvrdama, Ministarstvo zdravstva od sljedećeg tjedna pokreće pilot projekt. Testirat će cijepljene djelatnike 10 dana i usporediti s necijepljenima.

“Kad smo počeli s testiranjima, dakle 4. listopada 1116 djelatnika se trebalo testirati, danas smo ih testirali 799, dakle broj se smanjio. Dio djelatnika se odlučio cijepiti, a dio je nažalost pozitivan”, kazala je Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Prvi put kreće pilot projekt testiranja i cijepljenih. RTL doznaje da će ispitanici biti podijeljeni u tri skupine. U prvoj će biti cijepljeni prije manje od šest mjeseci, u drugoj prije više od šest mjeseci i u trećoj oni koji su primili booster.

Pilot projekt testiranja cijepljenih

“Smatramo da je zaštita bolničkog sustava izuzetno važna i doista treba sve obuhvatno i detaljno organizirati. U svakom slučaju zdravstvene djelatnike, pogotovo u bolničkom sustavu treba periodično testirati u širokom opsegu”, izjavila je Martina Pavletić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Rijeka.

U istraživanju će sudjelovati pet KBC-ova s oko 1000 ispitanika, tri kliničke bolnice s 251 ispitanikom i isto toliko općih bolnica. Ukupno je riječ o 1500 cijepljenih zaposlenika. Testiranja će trajati deset dana.

“Ono što su pokazali svjetski rezultati da i cijepljeni mogu nositi virus, ali znatno manje nego necijepljeni i time značajno manje pridonositi širenju epidemije. HZJZ će napraviti distribuciju bojeva. Onoliko koliko oni rasporede na KB Sveti Duh, mi ćemo se vrlo rado odazvati tom pilot projektu”, kazao je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

U KBC-u Zagreb dvoje djelatnika preminulo

U planu je i obuhvatiti i jednak broj nezdravstvenih radnika u ustanovi po istim kriterijima.

“Očekujem da će rezultati takvog istraživanja biti vrlo zanimljivi, ali ono što je bitno je unaprijed definirati o kojem se uzorku radi jer s obzirom na informacije koje imamo, a to je da je veći udio liječnika ili prebolio ili cijepio. A taj postotak iznosi više od 90 posto. Potencijalno takav uzorak bi mogao predstavljati svojevrstan izazov”, objašnjava Vesna Štefančić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost.
Rezultati će pokazati koliki je udio pozitivnih među cijepljenima u odnosu na necijepljene i postoji li značajna razlika.

“Očekujem da će biti pozitivnih cijepljenih i necijepljenih, jer to imamo i sad. To je normalno i normalno je da nas i jednih i drugih ima pozitivnih, ali nadam se i vjerujem da će tako ostati da nam cijepljeni prolaze s blažim simptomima. Nažalost KBC Zagreb je imao dva smrtna ishoda naših aktivnih djelatnika koji nisu bili cijepljeni”, rekla je Ana Ljubas.

Preminuli su fizioterapeut i medicinska sestra. U proteklih mjesec dana umrlo je više od 1800 ljudi, a u bolnicama je od sredine studenog, 68 posto necijepljenih, piše RTL.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.