Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

KRAJ EPIDEMIJE? Capak otkrio kad bi Hrvatska mogla proglasiti završetak zaraze koronavirusom

Autor: dnevno

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio j kad bi Hrvatska mogla proglasiti kraj epidemije.

Prema njegovim riječima, smatra se da kraj epidemije dolazi nakon što prođe 14 dana od posljednjeg slučaja zaraze.

“Naših autohtonih slučajeva mi više nemamo. Imamo još par zaraženih. Smatramo da imamo dovoljno kapaciteta u slučaju unosa. Imali smo sastanak što učiniti u slučaju da se zarazi turist, to ćemo objaviti do kraja tjedna. Cilj nam je zaštititi turiste, ali i naše građane”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Capak se osvrnuo i na testiranje nacije na covid, odnosno na serološke testove. Kaže da imamo vrlo mali broj pozitivnih osoba te da su rezultati testiranja čekivani.

Podsjetimo, HZJZ je do jučer obradio 500 od ukupno 1100 nalaza krvi uzetih iz bolnica diljem Hrvatske s ciljem utvrđivanja koliko je građana bilo u doticaju s koronavirusom. Zasad otkrivaju samo to da je prevalencija vrlo niska, što znači da je jako malo ljudi u Hrvatskoj, bude li se ravnalo prema tim uzorcima, bilo u dodiru s virusom. Neslužbeno, u HZJZ pretpostavljaju da će nam “imunitet krda” biti manji od jedan posto.

Hrvatska ni danas ne bilježi nijedan slučaj zaraze, a na liječenju se nalazi samo 55 osoba.

HZJZ: ‘Izgleda da će nam imunitet krda biti manji od jedan posto, prevalencija je jako niska’




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.