KRAĐA HRVATSKE RADNE SNAGE: Rasadnik radnika za zapad? Strane agencije dolaze u Hrvatsku i odvode naše ljude!

Autor: Dnevno

Mirovinu u Hrvatskoj brojni zdravstveni djelatnici neće dočekati, jer će radni vijek provesti u inozemstvu. Dok su u domovini, kažu, potplaćeni, za njihovim znanjem i vještinama otimaju se stranci. I izdašno bi ih platili.

Dnevnik.hr donosi kako to izgleda kad stranac dođe u Hrvatsku vrbovati hrvatskog liječnika. Predstavnici nacionalne njemačke agencije u centru Zagreba primali su hrvatske zdravstvene djelatnike i nudili im posao.

“Počinju s plaćom koja ovisi o regiji u Njemačkoj, o bolnici ili vrsti klinike. Riječ je o plaćama koje se kreću od 3000 eura, bruto, i onda svake godine tijekom kvalificiranja i specijalizacije plaće se povećavaju”, objašnjava Bessa Hoxhaj.

Traže sve, od fizioterapeuta, farmaceuta do liječnika. Među zainteresiranima je i Marica Žižić, iskusna liječnica specijalistica. “Ne treba a priori govoriti, naravno sve su opcije otvorene”, kaže.

Sajam je privukao i mlade liječnike koji su tek izašli s fakulteta.

“Zanimaju me Engleska i skandinavske zemlje pogotovo jer sam čuo ovako po pričama od drugih ljudi i iskustava samo pozitivne stvari”, kaže Igor Sočan iz Zagreba.

Poslovi se nude i u Nizozemskoj gdje se traži 150 medicinskih sestara.




“U Nizozemskoj postoji 7 razina njegovanja. Počinje se od treće razine s plaćom od 1900 eura, više manje. Kada dosegnete četvrtu razinu, plaća je 2600 eura, više manje”, otkriva Sara Ronchero iz Nizozemske.

To je otprilike 19 tisuća 300 kuna. Kod nas su medicinske sestre u prosjeku plaćene od 3400 do 7000 kuna. Boljim uvjetima svjedoči i Tomislav Valjetić, medicinski tehničar, koji se prije šest godina preselio u Berlin.

“Razlika je velika. Meni je ovdje netto plaća između 2200 i 2300 eura, dok sam u Hrvatskoj imao između 5500 do 6000 tisuća kuna, što je to kada se preračuna otprilike tri puta više ovdje”, kaže.




Plaća, dodaje nije jedini pozitivan faktor.

“Počnimo prvo sa smjenama da su u Hrvatskoj bile 12-satne smjene koje su uz veliki broj prekovremenih sati same po sebi postajale još napornije, ovdje su smjene osmosatne”, napominje.

Da zdravstveni kadar pati, potvrđuju i podaci Hrvatske liječničke komore. Trenutačno je u Hrvatskoj 1795 liječnika koji se pripremaju na napuštanje Hrvatske.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.