Foto: Profimedia

KOSOVO ODABRALO POLITIKU SAMOODREĐENJA: ‘Kurtijeva stranka smatra da se sa Srbijom nema o čemu razgovarati’

Autor: Branimir Vidmarović

Rezultati izbora na Kosovu još su jedan signal o povećanju potražnje za alternativnim, anti-elitističkim strankama i pokretima koje mogu ugroziti politički status quo u uhodanim i bezidejnim sustavima zemalja bivše Jugoslavije. 

U tom smislu Vetevendosje možemo uspoređivati sa crnogorskom strankom Za budućnost Crne Gore ili domaćim MOST-om te DP-om. Naglasak je na borbi sa korupcijom, nepokretnim i zagušljivim sustavom te socijalnoj politici. Pri tome, baš kao i gore navedeni pokreti i stranke, lijeva komponenta Vetevendosja koegzistira sa nacionalnom suverenom vizijom.

Zbog tih sličnosti, ako je suditi prema domaćim iskustvima, pa i Crnoj Gori, nova kosovska vlada bi se uskoro mogla zapetljati u zamršenim klijentelističkim mrežama grupa interesa i izgubiti svoj narodni anti-establišmentski sjaj. Svaki narodni pokret gubi velik dio svog inicijalnog zanosa nakon ulaska u sustav. No, Kurti je već bio na čelu vlade pa vjerojatno ima dovoljno realnu sliku stanja stvari i poteškoća koje očekuju novo Kosovo u narednim godinama da ne ponovi početničke greške.

Prioritet borbe sa korupcijom i jačanja vladavine prava je politika koju Kurti može dobro iskoristiti u pregovorima sa Europskom Unijom oko potencijalnog članstva. Nova vlada može u okviru tih politika steći puno blagonaklonih prijatelja u Bruxellesu. Mladi glasači Vetevendosja koji žele promjene biti će važan oslonac Kurtija na tom putu – ukoliko će se stvari doista mijenjati. Ipak, osim političkog programa i mlađe generacije Kosovu na Europskom putu treba i normalizacija odnosa sa Srbijom.

Koliko god Kurti tvrdio sa je unutarnja politika Kosova glavna a odnosi sa Srbijom na dnu liste prioriteta, upravo je potonje ono što definira Kosovo na međunarodnoj sceni. Trenutak može biti dobar. Administracija Joe Bidena će sigurno raskinuti sa Trumpovom politikom jednostrane intervencije i pritiska te bolje koordinirati stavove sa EU. To bi značilo sporiji ali stabilniji proces razgovora sa Beogradom odnosno više prostora za Kurtija da se posveti unutarnjoj politici. Tako barem izgleda idealistički scenarij. 

Jer u stvarnosti Kurtijeva stranka smatra da se sa Srbijom nema o čemu razgovarati. Kurti i Vučić nisu našli zajednički jezik. Sada kada nema Trumpa, Kurtijevo okruženje može osjetiti veću slobodu ne-poduzimanja bilo kakvih iskoraka prema Srbiji. K tome zbog pandemije problem Kosova nije na listi prioriteta EU, što znači da bi odnosi Kosova i Srbije mogli (još više) zahladnjeti ukoliko Washington i EU komisija izostave Prištinu iz svog vidokruga.




Autor:Branimir Vidmarović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.