Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

KOSOR IMA SAVJET ZA PLENKOVIĆA PRIJE KLJUČNE SJEDNICE S MILANOVIĆEM: Ja bih to tako napravila!

Autor: M.P.

Sukob predsjednika RH Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića traje već dva tjedna.

Bilo je tu svega, traženja ostavke, spominjanja opoziva, ali i nižih udaraca poput ‘opušaka’, ‘psihijatrijskih slučajeva’, a u sve je upleten i ‘puzajući državni udav’.


Tko je u pravu, a tko u krivu, u studiju RTL-a Danas komentirala je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Ona je kao premijerka surađivala s dva predsjednika, Stipom Mesićem i Ivom Josipovićem pa je upitana je li suradnja Milanovića, Hranja i Banožića više uopće moguća.

‘Možda da pozove predsjednika pola sata ranije?’

Kosor smatra da se tu radi samo o mogućoj suradnji Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića te da će se o tome raditi i na sjednici Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Ako oni uspiju sniziti strasti, ja bih preporučila, i to prije sjednice Vijeća, da se nađu i popiju kavu, u simboličnom smislu, da sve moguće krune ostave izvan te prostorije. Budući da se taj sastanak održava u prostorijama Vlade, možda bi bilo dobro da gospodin Plenković nazove predsjednika države i kaže: “Možeš li doći pola sata prije?” Tako bih ja učinila”, rekla je Kosor.

‘Nezamislivo je da netko predsjednika nazove psihijatrijskim slučajem’

Kratko se prisjetila vremena kada je predsjednik bio Franjo Tuđman, a politički sustav i predsjednikove ovlasti drugačije.

“Predsjednik je imao najviši i najveći legitimitet kao što ga ima i predsjednik Milanović, izabran s najvišim mogućim brojem glasova i od tuda zapravo izviru najviše problemi, predsjednik koji ima najveći legitimitet, ali i male ovlasti koje su iznimno važne. Dakle, u području sigurnosti, vojske i vanjskih poslova. Ako se sjetimo vremena predsjednika Tuđmana, neki ministri obrane su trajali i po 15-ak dana. No, sasvim je bilo nezamislivo zbog tog velikog legitimiteta tadašnjeg vrhovnog zapovjednika, pa i u vrijeme Mesića, pa i u vrijeme Josipovića, da netko pozove na ostavku ili smjenu, odnosno da ga nazove psihijatrijskim slučajem”.

Kosor dodaje, Banožić još uvijek ne ide iz Vlade, iako je izvjesno da je dosta slaba karika. Kaže i da se na sjednici u utorak neće izglađivati odnosi između Plenkovića i Milanovića, no njihova netrpeljivost se mora zatomiti jer će još pune tri godine morati surađivati i odlučivati o nizu drugih važnih stvari. Upravo razgovorom će se, smatra, riješiti i problem izbora veleposlanika.
Još jedan savjet za Milanovića i Plenkovića

Predsjedniku i premijeru preporučuje svoj iskušani recept kada je s Ivom Josipovićem nakon jedne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zajedno stala pred novinare.

“To bi sjajno djelovalo na hrvatsku javnost pogotovo kada se borimo s koronom”, rekla je Kosor.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.