Photo: Armin Durgut/PIXSELL

KORONAVIRUS ZADAO TEŽAK UDARAC! Svi korisnici Doma za starije u Vinkovicima hospitalizirani! Katastrofa!

Autor: Dnevno

U protekla 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 561. Među njima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata. Jedna osoba je preminula, a u virus je ušao i u Dom za starije u Vinkovcima.

Svih 14 koronavirusom zaraženih osoba iz vinkovačkog Doma za starije i nemoćne “Grim” hospitalizirani su u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, a još uvijek nije utvrđeno na koji je način virus ušao među korisnike doma.

Po riječima epidemiologinje Ankice Ilić iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, među zaraženima je 13 korisnika i jedna djelatnica “Grim 2”, a prva saznanja da se se nešto događa u Domu dobivena je 4. kolovoza kada je jedna korisnica doma hospitalizirana u vinkovačkoj bolnici.

Ilić: Dom je u kraranteni

“Toga smo dana odmah uzeli briseve svih korisnika kao i djelatnika koje smo zatekli na radnom mjestu. Po dobivanju nalazi svi pozitivni smješteni su u bolnicu”, kazala je Ilić u četvrtak na konferenciji za novinare dodajući kako još uvijek nije utvrđen inicijalni bolesnik te su i “Grim 1” i “Grim 2” stavljeni u karantenu.

Na pitanje novinara je li moguće da je virus u dom unio netko od posjetitelja kojih je, kako se moglo čuti, bilo u domu, Ilić je kazala kako nije u stanju to potvrditi, ali kako su posjete same po sebi rizična pojava.

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je da je stožer još ranije, na početku pojave koronavirusa, tražio od vlasnika domova za starije i nemoćne osobe u toj županiji da sve potencijalne rizike svedu na minimum.




“Je li virus među korisnike ovoga doma došao od djelatnika ili ne, pokazat će vrijeme i analiza koju ćemo napraviti”, rekao je Kelić.

Kelić: Može biti i gore, slijede sportska natjecanja

Ustvrdio je da situacija s koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji može biti i gora jer, dodao je, ne treba zaboraviti da slijede brojna sportska natjecanja.




“Ne trebamo se zavaravati kako se koronavirus događa nekome drugome. Moramo svi biti krajnje ozbiljni”, dodao je.

Izvijestio je da je informaciju o koronavirusu u Domu “Grim” stožer dobio sinoć te su provedena testiranja među 60 korisnika Doma koji ima dva objekta “Grim 1” i “Grim 2” s time da su pozitivne osobe registrirane samo u objektu “Grim 2”.

Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik Stožera Božo Galić upozorio je na ozbiljnost situacije ocijenivši je zabrinjavajućom te je pozvao građane županije da se pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka.

PREMINUO OSNIVAČ HDZ-a! Tuđman ga je odlikovao, a Jugoslavija gazila! Otišao je veliki čovjek

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.