Foto: Ilustracija, Profimedia

ZADARSKA CIVILNA ZAŠTITA NA KOLJENIMA Školarci u javnom prijevozu prijete: ’Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu’

Autor: Dnevno

Povratkom djece u škole vratio se i prometni krkljanac i gužve u javnom prijevozu. No, službenici Civilne zaštite Grada Zadra bori se s još jednim neobičnim problemom.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, u terminima kada djeca putuju prema školama, putuju i umirovljenici pa oni svi skupa stoje nagurani u jedan autobus, bez pridržavanja epidemioloških mjera. Uz to, mladi Zadrani međusobno si prijete ni više ni manje nego lizanjem. “Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu”, njihove su riječi navodno.

“Početkom prošlog tjedna primili smo više dojava kako je stanje u autobusima neprimjereno te da se stvaraju velike gužva u ono vrijeme kada djeca idu i kad se vraćaju iz škole. Također smo dobili dojave o tome da se tinejdžeri, pomalo dokazuju, pa zastrašivanju svoje kolegice i kolege iz škole. Moram priznati kako je uvođenje reda u gradski prijevoz bio pomalo izazovan”, rekao je Mato Lukić, voditelja postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra.

“Odmah drugi dan po dojavi građana o gužvi poslali smo tri patrole kako bi prekontrolirali autobuse i priskočili u pomoć vozačima. No početne tri kontrole nisu bile dovoljne pa smo u srijedu poslali još tri, tako da sada, u vrijeme odlaska srednjoškolaca u školu i pri njihovom povratku u autobusima dežura Civilna zaštita. Zbog uvođenja pripadnika CZ unutar autobusa od građana smo krajem tjedna počeli primati pozitivne reakcije”, dodaje.

“Vozač ne može otići bez djece, a niti ima ovlasti da u autobusu glumi policajca koji će rastjerivati djecu ili pak nekoga neće pustiti u vozilo. Imali smo i problema jer nisu nosili maske. Stavili bi ih kad bi prošli pored vozača, a onda kad bi se maknuli u stražnji dio busa bi ih skinuli”, pojašnjava situaciju.

Zbog početka školske godine i stvaranja gužvi, grad je uveo i dodatne autobuse.

“Znali smo da će početkom školske godine doći do problema gužve prilikom prijevoza djece u školu. Nemoguće je uvesti po jedan autobus za svaki razred a svi se djelatnici trude da raspored što više prilagodimo učenicima kako bi rasteretili gužve. U javnom prijevozu je gotovo nemoguće ispoštivati fizičku distancu, ne samo u Zadru već i u drugim većim gradovima, jer bi poštivanje svih mjera značilo da autobus može voziti samo s deset posto kapaciteta”, rekao je Slobodan Erslan, voditelj prometno operativnog odjela u ovoj gradskoj tvrtki.




Linije koje prometuju prema Boriku, Bilom brigu, Dračevcu i Diklu dobile su po još jedan autobus, a stanje na prigradskim prometnicama se pojačalo za čak desetak autobusa.

“Početkom školske godine najveći problem smo imali na linijama koje voze iz Vira, Privlake, Nina i Vrsi gdje umjesto dosadašnja dva autobusa sada prometuju tri. Također smo uveli i to da prigradski autobusi sada ne ostavljaju djecu na kolodvoru već ih voze u školu”, ističe pa navodi kako autobusi iz Vrane, Biograda i Pridrage, nakon što učenike koji trebaju ići na Poluotok ostave na stanici, nastavljaju svoje prometovanje prema novoj tehničkoj školi i Boriku

“Ovim putem bih molio sve one koji nužno ne moraju, da se ne voze autobusima kada su vršna opterećenja, a to je ujutro između 7.20 i 7.40 sati te popodne između 13 i 14 sati”, zaključuje.




DRŽAVLJANIN NJEMAČKE PALIO PO ČIOVU: Dovršili kriminalističko istraživanje, podnesena je kaznena prijava

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.