fbpx
pixabay

Vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora pokrenula je platformu za borbu protiv koronavirusa

Autor: Dnevno

Vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora pokrenula je “platformu za suradnju” gdje inovatori, znanstvenici, zdravstveni stručnjaci i organizacije mogu uspostaviti međuregionalnu suradnju kako bi zajednički pronašli rješenja za suzbijanje krize COVID-19. EIT Health traži “upite” i “ponude”, između ostalih, iz Središnje, Istočne i Južne Europe.

EIT Health – Europski institut za inovacije i tehnologiju, uz sudjelovanje oko 150 partnera diljem Europe koji pružaju istraživačke, poslovne, akademske i zdravstvene usluge (uključujući neke od najvećih Europskih bolnica), koristi snagu svoje mreže u borbi protiv pandemije COVID-19. Zdravstveni radnici koji rade na proučavanjima virusa COVID-19 mogu objaviti „ponudu“ ili „upit“ na platformi koja je dostupna na web stranici EIT Health-a, a EIT Health pomaže njihovo povezivanje diljem Europe. Već tijekom prvih dana pristiglo je više od 100 prijedloga, kao što su ventilatori s otvorenim izvorom, besplatni uređaji za biodekontaminaciju u bolnicama i aplikacije za nadzor širenja virusa.

Cilj platforme je saznati izravno od stručnjaka koji su im resursi trenutno potrebni i koje resurse mogu dijeliti unutar EU-a. EIT Health igra ulogu posrednika, olakšavajući međuregionalnu suradnju u najboljim rješenjima, pa se stoga može postići mnogo učinkovitija borba protiv virusa.


Među „upitima“, Inovacijski centar DEX, kao EIT Health Hub u Češkoj, počeo je raditi na plućnom ventilatoru otvorenog izvora koji se može sastaviti iz dijelova 3D pisača.

Startup iz Italije pod nazivom Takis, koji je osvojio EIT Health 2019 European Health Catapult, testirat će četiri cjepiva Covid-19 na bazi proteina, naprije na pokusnim životinjama, a zatim na zdravim dobrovoljcima u okviru prve faze testiranja.

Među „ponudama“ Oxipit-a, startup za pokretanje softvera za računalni vid, nalazi se ponuda RTG dijagnoze prsnog koša modela Al svim onim bolnicama koje se suočavaju s nedostatkom radiologa, a Delox je bolnicama ponudio i moćan uređaj za biodekontaminaciju.

PatchAl iz Italije ponudio je aplikaciju za prevenciju i praćenje opće populacije COVID-19, dok je SoftMining ponudio aplikaciju bolnicama koje bi mogle procijeniti rizik od prijenosa virusa.

EIT Health koristi snagu ove impresivne mreže za pronalaženje prekograničnih rješenja i proizvoda kao podrške u borbi protiv pandemije. Regionalni timovi promatraju svaki pojedini “upit” i “ponudu” i pokušavaju pronaći pogodne partnere diljem EU-a. U regijama u razvoju Središnje, Istočne i Južne Europe nudimo dodatno mentorstvo ili financiranje odabranih inicijativa – rekao je Balázs Fürjes, direktor EIT Health InnoStars-a, zajednice EIT Health-a koja se fokusira na regije Središnje, Istočne i Južne Europe.

EIT Health također ističe odgovor zajednice u borbi protiv pandemije. Primjerice, zahvaljujući doprinosu EIT Health-a, studenti magistarskog smjera Tehnološkog sveučilišta u Delftu pokrenuli su inicijativu za jednostavne i relativno jeftine ventilatore u borbi protiv nedostatka ventilatora u Nizozemskoj i počeli raditi na kirurškim maskama za višekratnu uporabu.
U Poljskoj je Celon Pharma pokrenula strateški terapijski program za COVID-19 u kojem će se u prvoj fazi testirati postojeće i odobrene terapije, kao i njihove kombinacije.

SensDX iz Poljske poduzeo je zajedničke akcije kako bi razvio extra brzi test za dijagnozu COVID-19. Startup Mindflow koji funkcionira u Institutu Pedro Nunes u Portugalu, predstavio je video igru ​​o koronavirusu kako bi pružio provjerene i vjerodostojne informacije o pandemiji i smanjio pretjeranu paniku. Ovo su samo neki od mnogobrojnih primjera.

”Zdravstvene inovacije imaju značajan potencijal za prevladavanje nekih od izazova. U našoj zajednici postoji nekoliko proizvoda i usluga, na primjer iz sektora telemedicine (medicine na daljinu) koji bi, u slučaju usvajanja u velikoj mjeri u zdravstvenim sustavima, ublažio pritisak na zdravstvene radnike. Središnja i Istočna Europa, ali i Italija, Portugal i Grčka mogu igrati veliku ulogu u tome. Protekle godine su dokazale da mnoge revolucionarne inovacije dolaze iz ovih regija i već se primjenjuju na tržištu. Sada moramo naučiti kako ojačati naše zdravstvene sustave kako bismo pružali efikasnu podršku u prevladanju zdravstvene krize”, rekao je Balazs Furjes.
Opcionalni prijedlog za predstavnike EIT Health Hub-a za korištenje isključivo u lokalnim verzijama:

”Inicijativa EIT Health-a ima važnu ulogu u prekograničnom pronalaženju i dijeljenju resursa u vezi s virusom COVID-19. Spremni smo pružati podršku zdravstvenim sustavima što je više moguće uz podršku lokalnih inovatora, startup-ova, akademske zajednice i industrije”, rekla je Vlatka Petrović, o.d. voditelja Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu, EIT Health Hub iz Hrvatske.

EIT Health zajednica konstantno razvija proizvode i usluge koji mogu pomoći u pružanju učinkovitije zdravstvene zaštite društva u sljedećoj zdravstvenoj krizi. Među rješenjima su i ona koja koriste umjetnu inteligenciju, koja potencijalno može usmjeriti ili čak ukloniti administrativne zadatke – koji inače uzimaju 20 do 80 posto vremena zdravstvenom radniku -, ili platforme za daljinsko zbrinjavanje koje zdravstvenim radnicima omogućavaju nadzor pacijenata iz njihovih domova. Cilj zajednice EIT Health je igrati ključnu ulogu u doprinosu inovativnim rješenjima koja mogu osnažiti sposobnost zdravstvenih sustava da prevladaju moguće izazove u Europi.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.