Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

VELIKI SKOK NOVOZARAŽENIH U SPLITU! Nije dobro, virus se proširio u domove za starije te u zatvor

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dogodio se veliki skok novozaraženih od koronavirusa!

O tome da situacija nije dobra jer je 16 posto više zaraženih i virus je još uvijek među ljudima, govorila je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“Imamo grupiranja, vezano za druženja i u institucijama. Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru”, rekla je Željka Karin, objavio je Dnevnik.hr.

Dodala je kako su novozaražene osobe uglavnom osobe iz samoizolacije. “Važno je reći da smo odmah danas aktivirali resurse i išli smo testirati sve djelatnike i sve zatvorenike. Testirat ćemo 300 ljudi”, naglasila je.

Situacija se očito djelomično otela kontroli i virus se proširio i u domove za starije.

“Imamo teže invalidne osobe zaražene”, rekla je Željka Karin dodajući kako su za širenje zaraze zaslužna i privatna druženja sa po dvadesetak osoba.

O popuštanju epidemioloških mjera je istaknula kako će sve “raditi u suradnji s Nacionalnim stožerom”.




“Ako nastavimo na ovakav način onda neće biti otvaranja. Ne mislim da je ovo alarmantna situacija. Možda su se ljudi malo i opustili, dosadilo im je. Možda misle da je došlo cjepivo, pa je sada u redu. Nije točno da u Dalmaciju dolazi manje cjepiva nego u Zagrebu”, rekla je Karin.

Izjavila je kako je zaraza potvrđena i kod devet ili deset djelatnika splitske bolnice.

Inače, prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 909 obrađenih testova danas su 154 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 79, Imotskog 1, Kaštela 12, Makarske 7, Omiša 6, Sinja 5, Solina 12, Supetra 1, Trilja 4, Trogira 2, Vrgorca 2, Vrlike 3, Dicma 1, Dugog Rata 2, Hrvaca 3, Klisa 3, Marine 2, Okruga 1, Otoka 1, Podgore 1, Podstrane 2, Prološca 1, Segeta 1, Tučepi 1 i Zmijavaca 1 osoba.




Od ukupnog broja novooboljelih 98 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1454 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se pet osoba nalazi na respiratoru.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.