Foto: Jurica Galoic/PIXSELL / ilustracija

USKORO TREĆA DOZA CJEPIVA? HZJZ priprema preporuke tko i kada može na docjepljivanje

Autor: Dnevno.hr

Kako se čini, docjepljivanje trećom dozom protiv covida-19 više nije samo najava, već pitanje vremena.

Hrvatska će, za Jutarnji list kaže izvor iz HZJZ-a, s docjepljivanjem krenuti vrlo brzo, a u tijeku je određivanje vremena u kojem je optimalno primanje treće doze.

Stav koji prevladava je da bi se treća doza trebala primiti između šest i devet mjeseci nakon primitka druge doze, no kako stvari stoje, najizglednije je da će to biti nakon osam mjeseci.

Izraelsko istraživanje, kao i ono koje je provedeno nad više od 550 zaposlenih u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, pokazuje da antitijela opadaju s vremenom, a da su šest mjeseci nakon druge doze na otprilike istoj razini kao i tri tjedna nakon prve doze.

Planira se da treća doza cjepiva bude dostupna svima onima koji žele zaštititi svoje zdravlje, a logično je da će prvi biti stariji i djelatnici u zdravstvu, no samo zato što su se prvi cijepili.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.