fbpx
Screenshot/Twitter

U VIŠE GRADOVA: Kinezi strahuju od drugog vala zaraze, stižu vijesti o novim žarištima

Autor: Dnevno

Krivulja novih slučaja zaraze u Kini od početka travnja je konstantna, odnosno gotovo je na nuli, ali stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang zbog kojih se među pučanstvom širi strah od “novog vala” zaraze, prenosi N1.

“Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvija u novi Hubei”, izjavio je jedan stanovnik s jugozapada te pokrajine.

Od sredine travnja je, po navodima državne zdravstvene komisije pokrajine Heilongjiang, u više gradova registriran prostorno i vremenski učestali broj slučaja zaraze, takozvanih clustera ili žarišta zaraze. Podaci 29.travnja, pokazuju kako u toj pokrajini ima 553 potvrđena slučaja zaraze Covid-19, od toga je 386 slučaja Kineza koji su se vratili iz Rusije.


Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaraze postala jedna bolnica u gradu Mudanjiangu 18. travnja vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti, a 26. travnja svi su stanovnici grada Mudanjianga pozvani da svoje stanove napuštaju samo ako je doista nužno.

“Od 27. travnja će gradska uprava slati timove u ophodnju koji će kontrolirati pridržavanje discipline. Skupine s više od tri osobe bit će uhićene. Elektro-romobili se više ne smiju koristiti u cestovnom prometu”, stoji u obavijesti gradske uprave. Privatni automobili mogu se koristiti samo s posebnih dopuštenjem.

I ulazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang je uglavnom zabranjen. Većina prodavaonica je zatvorena, iznimke su samo male trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potrepština, prenosi N1. Većina stanovnika sumnja u službene brojke. Ne zna se hoće li vlasti i kada staviti cijeli grad u karantenu i uvesti zabranu izlaska.

Više žarišta u Harbinu

Kako pišu Pekinške narodne novine, i u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset milijuna stanovnika registrirano je više žarišta infekcije oko bolnica. U jednom slučaju je jedan 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga po veličini bolnica u gradu Harbinu morala biti privremeno zatvorena.

No tamo do sada nosu uvedene stroge mjere kao u Mudanjiangu. “Mjesni odbori sad izdaju iskaznice u koje stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Iskaznicu moraju pokazati kad žele ući u svoju stambenu četvrt, ali moj je dojam da se to dosad ne kontrolira jako strogo. Lokalne tržnice još rade, pri čemu gotovo svi na ulici nose zaštitne maske”, rekao je jedan stanovnik te dodaje kako vlasti imaju stanje pod kontrolom.
Potom se upitao zašto bi vlasti krivotvorile podatke o koronavirusa navodeći kako bi to samo naštetilo ugledu vlade.

Tajne službe srušile ‘teorije urote’: Koronavirus nije stvoren u laboratoriju!
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.