Screenshot/Twitter

U SAD-u više od 50.000 mrtvih! Talijanski mediji: Kreće ublažavanje mjera, čeka se službena potvrda

Autor: Dnevno

U svijetu je zabilježeno ukupno 2.726.194 slučaja zaraze koronavirusom. Umrlo je 191.074 ljudi, a oporavilo se 749.666 ljudi, pokazuju jutrošnji podaci Worlometersa.

SAD je najpogođenija zemlja koronavirusom. U toj je zemlji zabilježeno 886.709 slučaja zaraze. Umrlo je 50.243 ljudi. Broj oporavljenih iznosi 85.922.

Ukupan broj oboljelih u Španjolskoj iznosi 213.024. Umrlo je 22.157 ljudi, a oporavilo se 89.250 ljudi.

Španjolsku slijedi Italija u kojoj je zabilježeno 189.973 ljudi. Oporavilo se 57.576 ljudi, a broj umrlih je 25.549.

U Francuskoj je ukupno 158.183 ljudi oboljelo od koronavirusa, umrlo je 21.856 ljudi, a oporavilo se 42.088 ljudi.

Njemačka je do sada zabilježila 153.129 slučaja zaraze koronavirusom. U toj je zemlji umrlo 5.575, a oporavilo se 106.800 ljudi.

Situaciju u svijetu pratite na Dnevno.hr…




Ublažavanje mjera u Italiji

Ublažavanje mjera izolacije u Italiji odvijat će se postupno u četiri faze, a prva počinje 27. travnja, javljaju talijanski mediji. Službene potvrde vlade još nema.

“Sve će ovisiti o krivulji zaraze, ukoliko ne bude rasla, tvornice za proizvodnju alata za poljoprivredu i šumarstvo otvorit će se 27. travnja”, navodi Corriere della Sera.




U ponedjeljak 4. svibnja planira se otvaranje gradilišta i tekstilne i modne industrije, a 11. svibnja se predviđa otvaranje dućana s odjećom i obućom te ostalih trgovina.

Četvrti ponedjeljak, 18. svibnja, trebali bi se otvoriti restorani, barovi i frizerski saloni.

Bosna i Hercegovina

Vlasti u Bosni i Hercegovini od idućeg tjedna će dopustiti djelomičan izlazak iz kuća mlađima od 18 i starijima od 65 godina, no za sada nema naznaka ozbiljnijeg popuštanja drastičnih restrikcija uvedenih prije gotovo dva mjeseca.

Slovenija

Slovenski oporbeni prvaci zatražili su odgovornost vlade premijera Janeza Janše za sumnjive poslove u nabavi potrebnog materijala za borbu s koronavirusom, Kako tvrde, dolazilo je do pogodovanja i političkih intervencija vladajućih.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata umrla još jedna osoba, a zabilježeno je sedam novih slučaja zaraze.

Macron zahvalio čelniku njemačke pokrajine

Francuski predsjednik Emmanuel Macron zahvalio je čelniku njemačke pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije zbog skrbi nad francuskim pacijentima zaraženim koronavirusom, koje su Nijemci preuzeli na vrhuncu francuske zdravstvene krize.

Mađarska

Premijer Vikotor Orban izjavio je da Mađarska početkom svibnja kreće u ublažavanje mjera izolacije uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa. Također je izrazio očekivanja u brzi oporavak gospodarstva od posljedica epidemije

Australija

Premijer Scott Morrison objavio je da nezdravstveni radnici u Australiji neće smjeti imati pristup podacima prikupljenih s pametnih telefona o praćenju širenja koronavirusa i to će se smatrati protuzakonitim. Opširnije…

Ramazan

U jeku pandemija koronavirusa, Muslimani diljem svijeta počeli su u petak ramazanski post zbog čega će vjernici biti uskraćeni za uobičajena obiteljska okupljanja i molitvu u džamiji premda neke zemlje nisu uvele takve mjere.

Njemačka

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 2.337, na ukupno 150.383, pokazuju najnovije objavljeni podaci Instituta Robert Koch za infektivne bolesti.

Talijanski kruzer u Japanu

Na talijanskom kruzeru usidrenom u Nagasakiju u Japanu došlo je do izbijanja epidemije koronavirusa, te je do sada ukupno 90 članova posade testirano pozitivno na Covid-19.

Filipini

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte produžio je mjere stroge karantene u glavnom gradu Manili za dodatnih mjesec dana, do 15. svibnja, dok će u regijama nižeg rizika doći do popuštanja ograničenja, rekao je njegov glasnogovornik.

Johnson se vraća na posao

Britanski premijer Boris Johnson planira se idući ponedjeljak vratiti na posao, nakon što je prebolio koronavirus, prenosi The Telegraph.

Johnson se u Downing Street namjerava vratiti, kako piše Telegraph, već idućeg ponedjeljka kako bi ponovo preuzeo kontrolu nad krizom uslijed zabrinutosti njegova kabineta da je situacija s karantenom otišla predaleko.

Vodeća europska mreža zdravstvenih inovatora pokrenula je platformu za borbu protiv koronavirusa

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.