Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/ilustracija

U NEDJELJU POČINJE CIJEPLJENJE DJECE Uskoro i za sve ostale građane, bez poziva i najave

Autor: S.P.

Kao što se i najavljivalo, od nedjelje počinje cijepljenje djece protiv koronavirusa.

Prva djeca koja će se cijepiti bit će 15-ak maloljetnika iz Primorsko-goranske županije. Oni će se u nedjelju cijepiti na Zametu u Rijeci, rekao je prof. dr. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Naime, stručnjaci iz te županije odlučili su da bi bilo korisno da se do početka nove školske godine cijepi što više djece, objavio je Novi list.

Prvo djeca s kroničnim bolestima

Djeca koja će se cijepiti u nedjelju inače boluju od kroničnih bolesti, a u dobi su od 12 do 15 godina. Prema nacionalnom uputama, cijepljenje Pfizerom uskoro bi trebalo početi i za svu zdravu djecu.

Osim djece, od 21. lipnja u Primorsko-goranskoj županiji cijepit će se i građani i to bez prethodne najave. Tako će u novom tjednu, manje ispostave diljem županije testirati sustav kroz naručivanje, a u predzadnjem tjednu lipnja za sve građane koji se nisu prijavili na cijepljenje sve ispostave u PGŽ-u objavit će vrijeme i mjesto na koje građani mogu doći bez prethodne najave.

“Izuzetno nam je važno da svi koji su primili prvu dozu, dođu i po drugu dozu cjepiva. Studija koja se bavila zaštitom od sve prisutnijeg indijskog soja pokazala je da je zaštita prvom dozom kod triju platformi AstraZenece, Pfizera i Moderne 33 posto, dok drugom dozom ona raste na 88 posto, što je uistinu velika i upozoravajuća razlika”, rekao je Mićović.

Dodao je kako je “longitudinalna studija u SAD-u na populaciji adolescenata u dobi između 12 i 17 godina koja je zahvatila 10 posto populacije adolescenata u 14 američkih država pokazala da je cijepljenje malodobne djece također bitno u prevenciji komplikacija Covida-19”.




U bolnici 30 posto djece bez prijašnjeg zdravstvenog rizika

Prema toj studiji, 376 djece koji su bili pozitivni na Covid-19 bilo je hospitalizirano u ispitivanom tromjesečnom razdoblju, a njih 204 bilo je primarno hospitalizirano upravo zbog Covida-19 bez nekih posebnih kroničnih bolesti, odnosno stanja. Od toga je njih 64, odnosno 31,4 posto, bilo smješteno u jedinicama intenzivne skrbi.

“Jasno je kako su brojke hospitalizirane djece te dobi relativno niske, međutim postotak djece koja su završila na intenzivnoj njezi je vrlo visok, a valja naglasiti da je od njih čak 4,9 posto završilo na respiratoru te srećom zbog izuzetno dobre zdravstvene skrbi nitko od te djece nije umro”, rekao je Mićović.

No, upozorio je da u studiju nisu uvrštene komplikacije od koronavirusa poput multisistemskog upalnog sindroma koji je i u Hrvatskoj imao smrtnih ishoda.




U spomenutoj studiji 70,6 posto hospitalizirane djece je imalo neku kroničnu bolest ili stanje poput debljine, kronične plućne bolesti uključujući i astmu te neurološki poremećaj. Međutim, čak 30 posto djece koja su završila u bolnici nije imalo nikakav prijašnji zdravstveni rizik.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.