Foto: Srecko Miljevic/PIXSELL/Ilustracija

U Hrvatskoj 826 novozaraženih od Covida-19, preminule 23 osobe

Autor: Sanja Plješa

I dok su mnogi očekivali daljnje ublažavanje epidemioloških mjera, na to ćemo ipak još malo pričekati.

Naime, na konferenciji Nacionalnog stožera rečeno je kako se aktualne mjere produljuju, a eventualno ublažavanje krenut će od 1. lipnja.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 826 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6886. Među njima su 1684 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminule su 23 osobe.

U Zagrebačkoj županiji je u posljednja 24 sata utvrđeno 106 novih slučajeva bolesti covid-19, a mjera samoizolacije izrečena je za 10 razrednih odjela, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Utvrđen je pozitivan nalaz kod jednog korisnika doma za starije i nemoćne na području Rugvice, a u subotu je priopćeno i da je jedna osoba umrla na području Rugvice 13. svibnja 2021. Najviše novozaraženih je po 17 u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini,  te u Zaprešiću – 14 i Samoboru -12, a u više drugih mjesta je manji broj oboljelih. U odnosu na podatke od jučer, ozdravile su 162 osobe te je trenutno u toj županiji aktivno 1296 slučajeva zaraze novim koronavirusom.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom (četiri utvrđena brzim antigenskim testom). Riječ je o sedam osoba iz Metkovića, tri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke te jednoj iz Blata i Slivnog. Ukupno je zaraženo devet osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a osam ima utvrđenu epidemiološku vezu. Preminula je jedna ženska osoba iz Dubrovnika (rođ. 1933. g.).

Tijekom petka ukupno je laboratorijski obrađeno 716 uzoraka, među kojima je 76 ili 10,6 posto Covid pozitivno, izvijestili su iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Ozdravile su 152 osobe pa se broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ smanjio i iznosi 1174. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je danas ponovno smanjen za 4 pacijenata i iznosi 78. Na respiratoru se nalaze četiri osobe. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je nažalost jedna osoba od Covid-19 bolesti.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7 posto pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su četiri slučaja. U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. 




Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 35 novih slučaja bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 211 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo je 36 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 36 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1950. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 je potvrđena kod 7933 osoba.

Sedmero novozaraženih virusom SARS-CoV-2 bilježi područje Virovitičko-podravske županije.

Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva koronavirusa.




Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 450 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 5 novozaraženih osoba. Kod 2 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 2 osobe epidemiološki se radi o uvezenom slučaju s područja: Zagreb (1), Ukrajina (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 1 osoba. Izliječeno je 5 osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1570 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 64 osobe, a od toga se 7 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1927. i 1939. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronsvirusom, a jedna je osoba preminula. Novozaraženi izolaciju provode na području gradova Zadar(6) i Obrovac(1) te općina Pakoštane(1), Ražanac(1), Sukošan(1) i Sv.Filip i Jakov(1). Tijekom petka testirano je 393 uzorka, pod aktivnim nadzorom su 794 osobe, a od bolesti se oporavilo 38 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar s koronavirusom preminuo je 68-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 45 bolesnika od kojih je 7 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 12 pacijenata oboljelih od koronavirusa. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 21 nova pozitivna osoba na COVID-19, od kojih je 18 pozitivnih na PCR testiranju, a 3 na brzom antigenom testu (5 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, te po 1 osoba iz Županje, Andrijaševaca, Bobote, Bošnjaka, Cerne, Donjeg Novog Sela, Jarmine, Nuštra, Posavskih Podgajaca, Retkovaca, Šiškovaca i Tovarnika). Preminula je jedna osoba. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 12062, od kojih je 11605 izliječenih, a ukupno je preminulo 240 osoba. Trenutno su u županiji 54 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 267 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 64899. U samoizolaciji na području županije je 512 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 272 uzorka od kojih je 37 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka (14), zatim tri na području grada Našica, po dvije osobe su s područja Belog Manastira, Čepina, Đakova, Erduta, Koške i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bilja, Bizovca, Čeminca, Darde, Drenja, Đurđenovca, Feričanaca i Podgorača. Na bolničkom liječenju nalazi se 119 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 90 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 28 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 29 pacijenta s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 75 i 79 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 977 osoba.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 23 osobe oboljele su od COVID-19 infekcije. Trenutno je 134 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 43 pacijenta, od kojih je tri spojeno na respirator, a jedan pacijent na neinvazivnu ventilaciju (NIV). U kninskoj bolnici liječi se devet osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 489 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 196 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, u subotu je 48 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o trinaest osoba s područja grada Siska, deset osoba s područja grada Novske, sedam osoba s područja grada Kutine, šest osoba s područja grada Popovače, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, jednoj osobi s područja općine Vrginmost, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Lekenik i jednoj osobi s područja općine Velika Ludina.

Podsjetimo, u petak je zabilježeno 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosio ukupno 7214. Među njima su bila 1752 pacijenta na bolničkim liječenju, a od toga na respiratoru 207 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.