Foto: Robert Fajt / CROPIX

U BiH 715 MIGRANATA U SAMOIZOLACIJI: Ministrica zdravstva: ‘I oni su sada dio nas i moramo voditi brigu o njima’

Autor: Dnevno

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanske županije potvrdila je kako je u tom dijelu BiH u izolaciji sada 715 ilegalnih migranata smještenih u izolaciju, pišu Nezavisne novine.

Navodi kako je najkritičnija situacija u kampu “Miral” u Velikoj Kladuši koji je predviđen za smještaj oko 1100 migranata.

“Prije nekoliko dana oko 200 migranata je prešlo preko ograde i jednostavno ušlo u kamp. Oni su se vratili iz Slovenije i odmah su stavljeni u izolaciju. Pratimo razvoj situacije u tim prostorima za izolaciju i za sada smo evidentirali četiri blaga klinička slučaja i to dva u ‘Miralu’ i dva ‘Sedri’. Oni nemaju temperaturu, imaju kašalj i njihovo stanje je pod nadzorom”, rekla je Ćemalović.

Do četvrtka nitko od ilegalnih migranata nije testiran na koronavirus. “U slučaju da se netko od njih mora testirati, to će se uraditi po svim pravilima koja vrijede i za ostale građane. I oni su sada dio nas i moramo voditi brigu o njima”, rekla je.

Oko pet tisuća ilegalnih migranata, koliko vlasti u BiH procjenjuju, zateklo se u toj zemlji u trenutku kada je eskalirala epidemija.

U selu Lipa uspostaviti će se privremeno šatorsko naselje za njihov smještaj u kontroliranim uvjetima, no ono još nije dovršeno.

“Na taj način imali bismo efikasniju zdravstvenu kontrolu i nadzor nad njima. Moramo ukazati i na problem građana koji izdaju smještaj migrantima. Njima treba poručiti kako su odgovorni za vlastito, ali i za zdravlje svih nas”, tvrdi Ćemalović.




MIGRANTI PREGAZILI BiH: Ove brojke šokiraju! Kljajić tvrdi da je uništen život građana




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.