Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

TRUT O STANJU S KORONAVIRUSOM: Brojevi nisu alarmantni, no sukladno daljnjoj situaciji donijet će se moguće druge mjere

Autor: Ines Brežnjak

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut danas je gostovao u emisiji “U mreži Prvog”, gdje je rekao kako Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi prate situaciju i analiziraju je te sukladno analizama i preporukama Stožer donosi određene mjere.

Rekao je da su mjere umjerene da bi gospodarstvo moglo funkcionirati, ali i da bi štitili i stanovništvo.

Mora se balansirati između mjera da ne bi imali veliku štetu. Nadodao je kako su brojevi zaraženih zabrinjavajući, te da smo u sredini Europske unije po broju zaraženih, ali još uvijek brojevi nisu alarmantni, te da će sukladno daljnjoj situaciji Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti moguće druge mjere. Sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite postale su i politička tema, a ne samo epidemiološka, rekao je Trut pa konstatirao da vjeruje da su sve političke elite na istom kolosijeku, imali bi bolje rezultate, a ne bi zbunjivali javnost.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je kako smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji mogućnost “stezanja”obruča oko okupljanja ljudi. Dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva, a dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva. Naglasila je kako se svi trebaju uključiti u suzbijanje virusa, a ne da pojedinci iz udobne fotelje komentiraju odluke Stožera.

“Ako Stožer jednoga dana kaže – smanjit će se okupljanja, skratit će se radno vrijeme određenih djelatnosti, onda da to prihvatimo kao nešto što je potrebno i nužno, a ne da se tome opiremo”, poručila je Bubaš.

Damir Trut rekao je kako u Hrvatskoj se svakodnevno provodi nešto manje od deset tisuća testiranja dnevno, jer epidemiolozi žele što više spriječiti moguću zarazu. Istaknuo je kako sada postoje i brzi testovi.

Bubaš je rekla kako testove koje imamo treba usmjereno primjenjivati prema onome za što su napravljeni i za što postoje. Ako je zlatni standard PCR test treba ga koristiti tamo gdje se želi postići određena brzina, ali jednaku primjenu su našli i brzi antigenski testovi. Rekla je kako se njih planira provoditi u županijama gdje je stopa incidencije veća.
Ovogodišnji događaji za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje događaju na otvorenom, te da za njih postoje strogi epidemiološki okviri, naglasila je Bubaš pa poručila kako se nada će organizatori napraviti sve da se ti epidemiološki okviri i poštuju.

Ravnateljica Opće bolnice u Vukovaru Vesna Bosanac rekla je kako su u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima i u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici u Vukovaru dobro organizirani te da imaju jedan odsjek koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesnika s Covidom u sklopu internog odjela.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.