Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Stručnjak otkrio: ‘Još nije poznata prednost indijskog soja, mladi su na meti koronavirusa iz dva razloga’

Autor: Dnevno

Iako su do sad od koronavirusa teže obolijevale osoba starije životne dobi, u trećem valu primjetno je da je u bolnicama na respiratoru sve više mladih pacijenata, a među oboljelima je i sve više djece, dok se bolnički odjeli pune brže nego u prvom valu,. Za to su zaslužne mutacije ovog opasnog virusa.

Naime, liječnici kažu da od novih sojeva virusa obolijevaju i osobe koje dosad nisu imale komorbiditete. ”Objašnjenje je, naravno, u novom soju, to je svugdje zapaženo. Točni mehanizmi zapravo niti stručnjacima nisu poznati. Ali definitivno je novi soj, britanski soj, taj koji se brzo širi i koji dovodi do pogoršanja kliničke slike”, kazao je infektolog splitskog KBC-a Firule Ivo Ivić.

Mladi su na meti iz dva razloga

Zašto je sve više mladih na meti koronavirusa komentirao je za Dnevnik Nove TV dr. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju, koji kaže da za to postoje dva razloga.

”Jedan je pojava mutanata koji su zarazniji, poput britanskog soja koji danas dominira u Hrvatskoj. Što je virus zarazniji manja je doza virusa da inficira osobu, a virus se i među našim stanica širi patološke promjene. Druga stvar je što su stariji sugrađani uglavnom procijepljeni tako da su zaštićeni i sad se dobna granica spušta pa su mlađi više zahvaćeni”, pojašnjava Polić.

Indijski soj

Polić je komentirao i indijski soj koronavirus. Kod tog je virusa, objasnio je Polić, dokazano da postoje dvije mutacije na šiljastom proteinu.

”To su neke nove mutacije koje prije nisu uočene. Zasad nije posve jasno koje su biološke karakteristike tih mutacija, odnosno koju prednost daju virusu. Pripada ovim virusima koji se nešto brže šire”, kazao je doktor, te dodao da koronavirus ”stalno mutira i stalno će se pojavljivati nove mutacije”.

Model C poželjan

Upitan pak bi li trebalo zatvoriti škole i prebaciti nastavu na C model, Polić je kazao da bi to bilo dobro učiniti u županijama u kojima je veći broj novozaraženih.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.