STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Koronavirus bi mogao izazvati sekundarne bolesti, uključujući i sindrom kroničnog umora

Autor: Dnevno

Stručnjaci upozoravaju da Covid-19 može izazvati takozvani post-virusni umor kod nekih pacijenata uslijed sve većih dokaza kako bi infekcija mogla imati značajne dugoročne zdravstvene posljedice.

U posljednjih nekoliko tjedana objavljen je niz medicinskih radova u kojima se navodi kako zaraza može ući duboko u naš krvožilni sustav pa čak i u naš mozak. “Nalazimo se u početnoj fazi u smislu razumijevanja dugoročnih učinaka ove pandemije”, kazao je dr. Harvey Molodofsky, bivši profesor Sveučilišta u Torontu.

“Jasno je da to ne napada samo pluća, svugdje je“, dodao je Molodofsky. “Na osnovu mog iskustva sa SARS-om, zabrinut sam jer je naša definicija “izliječenog” preograničena. Postoji vjerojatnost da će neki pacijenti imati sindrom kroničnog umora mjesecima ili čak godinama nakon početne infekcije”, rekao je dr. Moldofsky za Telegraph.

Sindrom kroničnog umora, poznat kao mialgični encefalomijelitis karakterističan je po simptomima u koje je uključen ekstreman umor, neobjašnjiva bol u mišićima ili zglobovima, glavobolja i neproduktivan san.

U studiji koju je vodio dr. Molodofsky nakon epidemije SARS-a u Kanadi od 2002. do 2003. godine, otkriveno je da su pacijenti godinama imali simptome slične CFS/ME nakon što im je dijagnosticiran koronavirus, koji je usko povezan s Sars-Cov-2.

Istraživanje je objavljeno 2011. godine, a u njemu stoji kaako “kronični post-sars karakterizira dugotrajni umor, slabost, depresija i san u kojem se osoba ne odmori.”

Pročuvali su 22 pacijenta koji su nakon SARS-a kontinuirano imali zdravstvene probleme zbog kojih im je onemogućen povratak na posao.




Druga studija, objavljena u časopisu “American Medical Association” iz 2009. godine, pokazuje kako je 40 posto od 369 izliječenih u Kini prijavilo problem s kroničničnim umorom.

Ipak, Paul Hunter, profesor medicine na Sveučilištu u Istočnoj Angliji rekao je da će udio Covid-19 pacijenata s kroničnim umorom možda biti niži jer je SARS bio “teža bolest”.

“Prerano je za procjene u kojem se udjelu može razviti kronični umor jer formalna dijagnoza zahtijeva da simptomi potraju najmanje šest mjeseci. Umor se, u aktunoj fazi, pojavljuje u oko jedne trećine slučaja”, dodao je.




No, stručnjaci upozoravaju kako prioritet moraju imati istraživanja u kojima se istražuju dugoročne zdravstvene posljedice infekcije Covidom-19.

“Tek se počelo istraživati kako virus utječe na mozak”, rekao je Sir Simon Wessely, bivši predsjednik Royal Collegea of Psychiatrist, za Telegraph.

IVAN ĐIKIĆ: ‘Nećemo zaustaviti pandemiju bez cjepiva’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.