Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

STRUČNJACI POTVRDILI KADA BI PFIZER MOGAO ISPORUČITI OSTALE DOZE U HRVATSKU: ‘To je svjetlo na kraju tunela, ali podužeg tunela’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, otkrila je kada će Pfizer doći na one isporuke koje su planirane u prosincu.

“Pfizer će doći na one isporuke koje su planirane u prosincu negdje u ožujku. S obzirom na nove okolnosti cjepiva koja dolaze biti će utoliko izmijenjena i distribucijska lista. Ljudi će najprije dobiti drugu dozu”, izjavila je Bubaš za RTL na komentar novinara kako bi Pfizer do sredine veljače trebao isporučiti tri od 14 kutija cjepiva koje su u zakašnjenju.

Na pitanje o tome što Izrael plaća duplu cijenu po dozi cjepiva i nemaju zastoj rekla je kako ne može komentirati postupanje Izraela. “Ne znamo kada su dogovori postignuti i u konačnici farmaceutska industrija ima neke svoje interese. Mi smo poklonili povjerenje Europskoj komisiji i na tom tragu i dalje stojimo, što je pozicija svih zemalja članica Europske unije”, rekla je Bubaš.

Upitana o popuštanju propisanih mjera u borbi protiv koronavirusa poručila je da “ono što se uvijek komunicira je da cjepivo jest svjetlo na kraju tunela, ali biti će to poduži tunel zato što ćemo se morati pridržavati mjera dok se ne postigne ne samo početak cijepljenja opće populacije nego i zadovoljavajuće razine procijepljenosti. Situacija je ozbiljna u okruženju i mjere doprinose kontroli zaraze”.

Član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić, osvrnuvši se na probleme oko isporuke cjepiva, rekao je kako je čuo da će za domove za starije i one koji su primili prvu dozu biti osigurane druge doze.

Za Dnevnik HTV-a rekao je da je Pfizer popodne javio da će povećati isporuku, ne onim tempom koji su ranije planirali, ali je najvažnije što će se najranjivija skupina ovaj i sljedeći tjedan procijepiti drugom dozom.

Kolarić kaže kako se epidemiološka situacija poboljšava, a mjere uvedene krajem studenog dale su veliki rezultat.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.