Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

STIŽU NOVI PODACI O OBOLJELIMA OD KORONAVIRUSA! Probija li se danas neslavni rekord?

Autor: Dnevno

U Hrvatskoj je jučer bilo zabilježeno 78 novih slučajeva koronavirusa. Tri starije osobe su preminule.

Od početka epidemije u našoj zemlji je ukupno zabilježen 5071 slučaj koronavirusa, a trenutno je aktivno njih 749. Ukupno su preminule 144 osobe, a 4178 se oporavilo.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, ministar zdravstva je rekao kako su se pojavila dva nova žarišta koronavirusa. Riječ je o svadbama u Našicama i u okolici Sinja.

Dok se čekaju sve objave lokalnih stožera o broju zaraženih u proteklih 24 sata, na današnji dan je u Vukovarsko-srijemskoj županiji registrirano sedam (šest iz Vinkovaca i jedan iz Ivankova), a u Istarskoj županiji dva nova slučaja.

Svi ispitani uzorci osoblja i korisnika uzeti iz Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, su negativni. Na području Istarske županije izliječene su dvije osobe dok se u mjerama samoizolacije nalazi 230 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima osam aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 15 osoba. Ukupno je testirana 3761 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 41 uzorak, a važno je napomenuti kako su svi uzorci negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Dobra je vijest što zasad nije zabilježen ni jedan novooboljeli u Požeško-slavonskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.




‘Samo dva cjepiva će biti uspješna i neškodljiva’

O trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, u jutarnjem programu na HRT-u govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić koja je istaknula kako “posljednjih dana broj zaraženih varira i te oscilacije su vezane za privatna okupljanja i inkubacijski proces je povezan s tim”.

Na upit zašto se ne odredi mjera smanjenja broja ljudi na privatnim okupljanima, Markotić je rekla kako se još uvijek ide na svijest građana, zato što to utječe i na njih i na okolinu.




“Apeliramo na jedan dio građana koji još uvijek ne shvaćaju da velika okupljanja dovode do višeg rizika”, naglasila je.

Dodala je kako se i dalje prati situacija, a žarišta se pokušavaju odmah sanirati.

Alenka Markotić je govorila i o cjepivui protiv koronavirusa te naglasila kako su od 150 cjepiva koja su trenutno u razvoju, samo njih četiri u trećoj fazi kliničkog ispitivanja.

“Od njih su samo dva izgledna da bi bila uspješna i neškodljiva”, zaključila je Alemka Markotić.

I TO SE DOGAĐA! U svijetu se smanjio broj oboljelih od gripe i ostalih zaraznih bolesti

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.