fbpx
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

STIŽU DIGITALNE ZELENE COVID PUTOVNICE Primjenjivat će se od 1. srpnja, na rok od 12 mjeseci

Autor: S.P.

Kako bi se olakšala putovanja unutar Europske unije (EU), Europski parlament je odobrio uvođenje digitalnih potvrda EU-a o tome da je osoba cijepljena, ima nov negativan nalaz testiranja ili da je preboljela koronavirus.

Te digitalne zelene potvrde stupit će na snagu 1. srpnja, a primjenjivat će se na rok od 12 mjeseci.

Cilj inicijative je uspostava jedinstvenih europskih pravila prekograničnog kretanja uoči ljetne turističke sezone, kako bi se ponovno potaknula putovanja i pokrenuo gospodarski oporavak uklanjanjem nedoumica koju kod putnika stvaraju različita nacionalna određivanja karantena, testiranja i ostalih mjera.

Covid putovnica nije putna isprava

No, treba istaknuti kako digitalna covid putovnica neće biti preduvjet za slobodno kretanje te se neće smatrati putnom ispravom, a besplatno će ju izdavati nacionalna tijela. Bit će dostupna u digitalnom i papirnatom obliku i sadržavati QR kod.

Osigurano je 100 milijuna eura za kupnju testova kako bi testiranje za građane bilo povoljno i dostupno.

Izvjestitelj EP-a za inicijativu o uvođenju digitalnih zelenih potvrda i španjolski eurozastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D) rekao je kako Europska komisija njome želi riješiti jedan od najozbiljnijih problema uzrokovanih pandemijom, suspenziju Schengena i ograničavanje slobode kretanja.

Odluče li neke države uvesti dodatna ograničenja Aguilar je istaknuo da “moraju to na jasan način građanima priopćiti najaviti 48 sati unaprijed i 24 sata prije stupanja na snagu ovih mjera”.

Kao član nadležnog Odbora za građanske slobode (LIBE), u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ).
“I oni koji su mjesece proveli zatvoreni u svojim stanovima za ekranima, a i tisuće obitelji koje žive od turizma u Dalmaciji, Istri i drugim dijelovima Europe, sada zaslužuju uobičajenu ljetnu sezonu, odmor i život nalik onome prije pandemije”, istaknuo je Ressler.

Hrvatska je među prvima spremna za izdavanje potvrda

Naglasio je da je Hrvatska među prvim državama članicama bila spremna za izdavanje potvrda.

“Devet država, poput Hrvatske, spremne su za primjenu i prije roka. Do 1. srpnja to moraju biti i ostale članice ako želimo ponovno imati – normalno europsko ljeto. To je preduvjet za oporavak turizma koji čini desetinu europskog i gotovo petinu hrvatskog gospodarstva”, naglasio je Ressler.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, pozdravila je ishod glasovanja i naglasila kako će potvrda uvelike olakšati slobodu kretanja, što je od velike važnosti za turistička odredišta diljem Europe.
“Iako potvrda nije savršeno rješenje, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku. Potvrda će potaknuti više građana da putuju na turistička odredišta jer će s njom izbjeći karantenu po povratku s odmora. Zajedno s ohrabrujućim stopama cijepljenja, ove potvrde su presudne za uspješnu i sigurnu ljetnu turističku sezonu”, rekla je Zovko.

Ujedno je pozvala da se po jednakom principu uključe i potvrde iz trećih zemalja, kako bi se olakšalo prekogranično kretanje unutar i izvan EU-a, priopćeno je iz ureda zastupnice.

 

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.