Foto: Borna Filic/PIXSELL

ŠTAMPAR DOBIO NOVU OPREMU: Sada brže i jeftinije detektira nove sojeve virusa, ’50 posto uzoraka čini britanski soj’

Autor: M.V.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, nabavio je te pravno odobrio upotrebu testova koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

Što se tiče novih sojeva, sto posto je pouzdan u detektiranju britanske varijante koja se sve više širi populacijom,  a utvrđen je i brazilski soj. U Štamparu kažu da se slučaj još istražuje, a prema prvim informacijama riječ je o blažoj inačici.

Novi test traje jedan sat i 45 minuta, a od oko tisuću uzoraka dnevno, koliko ustanova prima, deset posto je pozitivno, a od njih čak 50 posto čini britanski soj.

U odnosu na dosadašnju tehniku sekvenciranja uzoraka koja je znala koštati i do tisuću kuna po uzorku, ovaj test deset je puta jeftiniji, a daleko brži. Osim njega, u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa koji u 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka virusa. Vrijedan je više od tri milijuna kuna.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.