fbpx
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ŠIBENSKI CVJETNI DOM NA DRUGOM UDARU VIRUSA: Covid je sada ušao u dom za psihički bolesne odrasle osobe, provjerili smo što se događa

Autor: Matea Vidić

Osmero korisnika te jedna djelatnica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, podružnica Šibenik, nalazi se među novozaraženima koronavirusom evidentiranim u Šibensko-kninskoj županiji, no ovo je druga takva ustanova u koju je virus ušao na ovom području. Naime, 9. listopada 2020. godine covid pozitivna djelatnica doma za starije i nemoćne osobe “Cvjetni dom” u Šibeniku. Nekoliko dana kasnije, 13. listopada, zabilježen je i prvi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdili su za Dnevno iz tamošnjeg stožera.

“Od početka pandemije do danas, ukupno su oboljela 162 korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutno je osam oboljelih korisnika, od kojih je šestero hospitalizirano. Nažalost, osmero korisnika Cvjetnog doma pozitivnih na SARS-CoV-2 virus je preminulo”, dodali su.

“Kako smo naveli u jučerašnjem priopćenju, do pojave zaraze koronavirusom, nažalost, došlo je i u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, podružnica Šibenik. Prema epidemiološkom izvješću, danas do 9:00 sati bilo je ukupno desetero zaraženih korisnika i dvoje djelatnika Doma Mihek. Po nalogu epidemiologa, pozitivni korisnici odvojeni su od negativnih te je u tijeku testiranje svih korisnika”, tvrde.


Po pitanju epidemioloških mjera koje su poduzeli i po pitanju doma “Cvjetni dom”, iz stožera tvrde: “Nezaraženi korisnici Cvjetnog doma privremeno su preseljeni na drugu lokaciju, u adekvatan objekt, dok se u zgradi Doma nalaze korisnici u samoizolaciji. Situacija se smiruje i prati te se očekuje skori povratak većine korisnika Doma u njihove sobe”.

No, kako je moguće da u dvije zdravstvene ustanove, s rizičnim pacijentima, virus uđe u razmaku od samo nekoliko dana? Podsjetimo, šibenski se stožer s virusom u Cvjetnom domu bori već mjesec dana.

“U svim ustanovama socijalne skrbi Šibensko-kninske županije provode se sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te su oformljeni timovi za nadzor ustanova socijalne skrbi koji na dnevnoj bazi kontinuirano provjeravaju provode li se sve propisane epidemiološke mjere”, rekli su nam.

Ipak, od danas, u ovoj je županiji, na snazi zabrana posjeta korisnicima ustanova socijalne skrbi koji pružaju uslugu smještaja i zabrana izlazaka korisnika izvan prostora objekata i dvorišta, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima, stoji u odluci stožera.

Ova županija pod strožim se mjerama našla i odlukom od 30. rujna te izmjenom Odluke od 14. listopada. Potom je odluka izmijenjena i 20. listopada. Odlukom 30. rujna posjet ovim ustanovama ograničio se.

Kako je navedeno samo u odluci od 30. rujna koja je na snazi bila do 14. listopada, zabranjuju se izlasci korisnika domova za starije i nemoćne osobe izvan prostora objekata i dvorišta domova za starije i nemoćne osobe, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Nadalje, posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u dvorištima objekata, u trajanju od 30 minuta.




Naposljetku, posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima domova za starije i nemoćne osobe, u trajanju od 15 minuta, a istovremeno u posjetu korisniku može biti samo jedna osoba.

“Posjeti iz stavka 1. podstavka 5. i 6. ove točke dopušteni su sukladno planu kojeg utvrdi ravnatelj ili osoba koju on ovlasti, uz uvjet da posjetitelji nemaju povišenu temperaturu, da obavezno koriste zaštitne maske ili maske za lice i zaštitne rukavice te ne dolaze u neposredan međusobni kontakt i kontakt s drugim korisnicima”, dodali su.

Potom je donesena odluka 20. listopada u kojoj stoji: zabranjuju se posjeti korisnicima ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i izlasci korisnika izvan prostora objekata i dvorišta ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.




Ova odluka stupila je na snagu 22. listopada. Dva dana kasnije, 24. listopada, tamošnji je stožer civilne zaštite izvijestio i o novozaražena četiri korisnika i dvoje djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku. Broj se idućih dana samo nastavio penjati pa je idućeg dana novozaraženo bilo 17 korisnika i 3 djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku… U konačnici, kako su nam i rekli iz stožera civilne zaštite, zaraženo je 162 korisnika dok broj pozitivnih zaposlenika nije poznat.

Podsjetimo, u ovaj broj uvršteni su i covid pozitivni korisnici koje je “Cvjetni dom” bilježio još u svibnju. Ovo bi na neki način bio drugi proboj virusa u isti dom.

“U priopćenju od 13. svibnja 2020. izvijestili smo kako je testiranjem utvrđeno da je jedna korisnica Cvjetnog doma pozitivna na koronavirus, nakon čega su obavljeni epidemiološki izvidi te je testirano ukupno 130 korisnika i djelatnika Doma. Svi su nalazi bili negativni. Prema izvješćima Doma, nadzoru nadležnih službi, kontroli od strane Tima za provedbu upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19, te dnevnim očitovanjima, u Domu su se redovito provodile protuepidemijske mjere propisane od strane HZZJZ”, navode iz stožera.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.