fbpx
screenshoot

REKORDAN BROJ OBOLJELIH: U Hrvatskoj 116 novozaraženih, preminule su dvije osobe!

Autor: Dnevno

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.038. Još su 104 osobe na bolničkom liječenju, s četiri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1.722 osobe.

Jučer je zabilježeno 91 novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, čime je broj aktivnih slučajeva došao do 978. Još je 100 osoba na bolničkom liječenju, s tri pacijenta na respiratoru.

14:00


Nakon sastanaka Znanstvenog savjeta Vlade ministar Vili Beroš iznio je nove informacije o stanju koronavirusa u Hrvatskoj, ali je komentirao i situaciju sa susjednim zemljama.

‘Kada i ako će uslijediti nove mjere bit će za sigurnost građana’, kazala je članica Vijeća Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković i istaknula da stručnjaci rade na mjerama.

Beroš kaže da se razgovara o novim mjerama, a danas će ih definirati i objaviti tijekom popodneva.

Naglasio je da svadbe neće zabraniti.

Ministar Vili Beroš potvrdio je da će i Nacionalni stožer danas objaviti kako je u Hrvatskoj više od 100 novozaraženih.

‘Donijet ćemo jednu uputu o korištenju maski u određenim djelatnostima koje predstavljaju najveći rizik za širenje zaraze. Ugostiteljstvo, trgovina’, kazao je Beroš.
Ministar kaže da se idu sastati sa slovenskim kolegama i razgovarati o mjerama i zajedničkoj suradnji.

“Dobro da smo pokrenuli taj proces, ali treba pričekati dokaze da djeluje. Hrvatska je spremna na takav oblik liječenja, ako se pokaže da je učinkovit”, rekao je Beroš o liječenju od covid-19 krvnom plazmom.

Posebne mjere poduzimat će se prema susjednim zemljama u kojima ima veći broj oboljelih.
“Roditelji teško oboljele djece će i dalje boraviti sa svojom djecom. Riječ je o posjetama koje su se u određenim županijama ukinule. Ekspertne skpine našle su model koji je zadovoljavajući”, kazao je Beroš.

 Ukupno je potvrđeno 3416 slučajeva zaraze u Hrvatskoj, od čega je preminulo 115 ljudi, a dosad su ozdravile 2323 osobe.

Premijer Andrej Plenković danas bi se trebao naći sa slovenskim premijerom Janezom Janšom kako bi razgovarali o situaciji s koronavirusom, ponajviše zbog naše turističke sezone.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji “U mreži Prvog” na HRT-u da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

“Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo”, rekla je Bubaš.

Doznaje se i da se Nacionalni stožer civilne zaštite jučer sastao čak dva puta

09.07.2020. , Izvor: koronavirus.hr

Krunoslav Capak jučer je kazao kako će biti uvedene neke nove mjere, posebno za održavanje vjenčanja, jer su se takvi eventi pokazali kao najveći izvor širenja zaraze do sad, ali i kako se razmatra obavezno uvođenje nošenja maski i u zatvorenom prostoru.

“U diskusiji je bilo i da se ograniči i broj sudionika na svadbama, ali je izglednije da ćemo ostaviti broj, ali uvesti preporuku za sva okupljanja, svadbe, pričesti, krizme i postaviti malo strože mjere. Postojala bi obaveza da se skup prijavi Civilnoj zaštiti, ako ima više od 100 ljudi, a Civilna zaštita će organizirati nadzor. To će biti neke mješovite inspekcije i nadzirati drže li se okupljeni propisanih mjera”, rekao je Capak gostujući u Dnevniku Nove TV.

13:45

Splitski stožer održava iznavrednu konferenciju za novinare. Željka Karin, šefica splitskog HZJZ-a rekla je da se još utvrđuje kako se pacijent s Brača s hemodijalize zarazio.

On nema simptome. Tijekom dana će se znati ima li među pacijentima s hemodijalize još zraženih.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o muškoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom, bliski kontakt je prethodno zaražene osobe i posljednjih dana je bila pod mjerom samoizolacije.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Prema posljednjim rezultatima jedna osoba s područja Dubrovnika je izliječena.

13:10

Varaždinska županija bilježi jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

13:00

U Banskim dvorima u tijeku je sastanak Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, javlja N1.

Osim znanstvenika, na sjednici Savjeta su i ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Infektivne klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

12:30

U Zadru je zaražen anesteziolog Opće bolnice Zadar.

“Mogu potvrditi kako smo danas zbog posebnih epidemioloških okolnosti otkazali tzv. hladni pogon te će se do daljnjega obavljati samo hitne operacije i zakazane operacije malignih bolesnika. Svi će pacijenti biti zbrinuti i nema razloga za zabrinutost”, rekao nam je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

O stanju u zadarskoj bolnici izviješten je zadarski Stožer civilne zaštite, a ravnatelj Čulina sa situacijom je upoznao ministra Vilija Beroša. Bude li potrebno, za izvođenje operativnih zahvata u zadarskoj bolnici privremeno će se angažirati liječnici iz drugih gradova, javlja 057info.

12:15

U Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano je šest novih slučajeva.

“Tri su pacijenta s područja Kutine, jedan je iz Popovače, jedan iz Novske, a jedan iz Siska. Četiri novooboljela su članovi benda koji je svirao 27. lipnja na proslavi u Kutini, a gdje se zarazio veći broj ljudi”, stoji u objavi stožera.

U Šibensko-kninskoj županiji eveidentiran je jedan novi slučaj.

“U protekla 24 sata na području naše županije imamo jednu novooboljelu osobu od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području naše  županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru naše županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 141 osoba, od kojih je 127 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjere samoizolacije, te je provjerom na terenu u oba slučaja utvrđeno kršenje navedene mjere.  Od jučer je bilo 7 uzorkovanja.

Stožer civilne zaštite ŠKŽ apelira na sugrađane da se i dalje pridržavaju propisanih mjera kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku”, stoji u objavi stožera.

11:30

Na području Zagrebačke županije do petka, 10.07.2020. do 11:00 sati evidentirane su 193 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobi više, ali su i dvije osobe izliječene. Tako je na području Zagrebačke županije trenutno aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

11.20

U Gradu Zagrebu je 35 novooboljelih . Od toga je 22 kontakti ranije zaraženih.

11:10

Sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Sinja 1, Solina 1, Trogira 1, Nerežišća 1, Pučišća 1 i Runovića 1. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija ( 1 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske i 1 iz Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije.

Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih.

7 osoba je u postupku obrade kao i njihovi kontakti. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba jedna osoba je dijalizirani pacijent sa otoka Brača koji će tijekom današnjeg dana biti prebačen u KBC Split na daljnje bolničko liječenje. Prema podatku Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije dijaliza ostalih pacijenata nesmetano će se odvijati i dalje.

357 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Dvije covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

10:45

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za 1 nalaz čekaju rezultati.

10:30

Karlovački stožer javio je da imaju dva nova slučaja zaraze, jedan je gradonačelnik Ogulina što je objavljeno kasno sinoć, a drugi je još jedna osoba iz gradske uprave. To su tri zaražene osobe iz ogulinske gradske uprave. Uskoro će dati više informacija.

10:15

Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus.

10:00

“Na području Zadarske županije od posljednjeg izvješća koje smo vam poslali  14 je novozaraženih osoba”, javili su iz zadarskog stožera.

Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre.

Ukupan broj zaraženih osoba na području Zadarske županije je 36, a od toga broja vezanih uz prošlotjedno vjenčanje je njih 22. Umrla je 1 osoba, a izliječenih je 8. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 108 uzoraka, a u samoizolaciji je 441 osoba. Na Covid odjelu OB Zadar smještene su  2 osobe od kojih je 1  na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali  kršenje mjere samoizolacije.

09:45 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije u ovoj županiji je 88, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (7 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

09:30

 U Požeško-slavonskoj županiji zabilježen je 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (COVID-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na korona virus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih

“U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  12 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 8 negativnih rezultata testiranja a za 4 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 692 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 41 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera”, objavio je novi stožer.

09:15

U Virovitičko-podravskoj županiji  imaju jednu novooboljelu osobu. Radi se o ženi staroj 45 godina. Imala je temperaturu i probleme s respiratornim traktom. Nije hospitalizirana. Ambulatno se liječi.

Oko 30-ak osoba je u samoizolaciji. Jutros se dodatno testiraju njeni bliski kontakti, to će biti 22 osobe. Jedan dio, 17 njih je s područja Virovitičko-podravske županije, a jedan dio s područja susjedne županije.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih. Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni.

09:00

 Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 8 pozitivnih u posljednja 24 sata. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju, jedan iz Srbije drugi iz Švedske.  Tri osobe su kontakt pozitivne osobe.

U tijeku je epidemiološka obrada 3 osobe. U mjerama samoizolacije, trenutno se nalazi 159 osoba, javili su iz Istarskog stožera.

Među devet novozaraženih koronavirusom u Istri u četvrtak je i kirurg iz pulske Opće bolnice, koji nije zaražen u bolnici nego u privatnom kontaktu izvan bolnice. Osim njega, među novooboljelima je i učiteljica OŠ Vidikovac iz Pule, zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole.

08:30

Kako je objavio Jutarnji list, korona je ušla u 22 hrvatske zdravstvene ustanove. Oboljela su 102 zdravstvena djelatnika, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 382 zdravstvenih djelatnika: 18 liječnika, tri stomatologa, jedan farmaceut, 80 medicinskih sestara, jedan psiholog, dvoje iz administracije.

Prema njihovim informacijama zaraza u Zadru proširila se sa svadbe kćeri jednog generala na kojoj je bilo 300-tinjak gostiju iz cijele Hrvatske.

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić gostujući na Dnevniku HRT-a opisala je najčešće simptome oboljelih tijekom ljeta.

“Mi smo u ovom novom valu ili nastavku prvog vala, kako god to zvali, primijetili da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i kašalj, pa ima i tih respiratornih problema, ali nije onako kako je bilo ranije sa značajnim pneumonijama i visokim febrilitetom, Sada su febrilitet s trbušnim tegobama češći barem u našoj populaciji.

Kako razlikovati covid-19 od sezonske gripe i viroze? Jako teško. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, znači kada vi vidite detalje same potencijalne zaraze i što je inkriminirajući faktor tek tada možete posumnjati na covid”, kazala je Hrstić.

Šok za ogulinskog gradonačelnika nakon testiranja na koronavirus! ‘Iz medija sam saznao da je test pozitivan’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.