Foto: Slavko Midzar/PIXSELL

PRAVILA NA GRANICI: Pripazite, u ovom slučaju obavezna izolacija u trajanju 10 dana

Autor: Dnevno

One koji nemaju negativan molekularni (PCR) ili brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati, granična će policija pri ulasku u Hrvatsku uvesti u digitalnu platformu za praćenje COVID-19 kao obveznike karantene u kojoj moraju provesti 10 dana.

Putnici se po ulasku u Hrvatsku mogu testirati kod nas, ali moraju biti u samoizolaciji do dolaska negativnog testa. Postupak je to koji je 31. ožujka 2021. godine donio Stožer civilne zaštite, a odnosi se na ljude koje prelaze granične prijelaze Hrvatske.

Testiranje u Hrvatskoj

Oni koji se žele testirati tek nakon što stignu u Hrvatsku, za test se moraju naručiti. Odlazak na testiranje je opravdano napuštanje doma ili smještaja tijekom trajanja karantene. Negativan nalaz osoba šalje na email adresu koju su dobili na letku od granične policije i na temelju tog nalaza im policija u digitalnoj platformi ukida obvezu samoizolacije.

Ako je putniku odobren ulazak u Hrvatsku na osnovu brzog antigenskog testa i boravi dulje od 10 dana u Hrvatskoj, do desetog dana od datuma izdavanja tog testa mora se ponovno testirati. Onima koji se testiraju po ulasku u našu zemlju i dobiju pozitivan test ili razviju simptome bolesti tijekom karantene, moraju se javiti liječniku. Ako ga nemaju, vlasnik objekta u kojemu borave mora im ga osigurati.

Dokaz preboljenja

Oni koji su preboljeli COVID-19 unazad šest mjeseci, za dokazivanje preboljenja trebaju imati pozitivan nalaz PCR-a ili antigenskog testa koji je urađen unatrag šest mjeseci, a stariji od 11 dana ili potvrdu o preboljenju izdanu od liječnika.




Cijepljenje osobe

Osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva (za cjepivo Johnson&Johnson prvu i jedinu dozu) protiv COVID-19, koje apliciraju države članice, ne moraju pokazati nikakve testove, kao niti djeca mlađa od sedam godina koja putuju u pratnji roditelja koji imaju negativne testove, potvrdu o cijepljenju ili preboljeni COVID-19.

Putnici koji ulaze u Republiku Hrvatsku u svrhu tranzita obvezni su napustiti Hrvatsku u roku od najviše 12 sati. Nakon toga automatski će im biti određena samoizolacija.




Po posebnom režimu tretiraju ljude koji u Hrvatsku dolaze iz Južne Afrike, Brazila i Zanzibara.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.