Foto: Pexels/Ilustracija

PETA VERZIJA: Objavljene preporuke za korištenje zaštitnih maski, specificirali upotrebu kod djece, u slučaju iritacija…

Autor: Dnevno

Na europskoj, ali i svjetskoj razini uloga maski u smanjenju transmisije virusa postala je intenzivnim predmetom istraživanja te je, osim uloge kirurških maski u zdravstvenom sustavu, istraživana i uloga maski za lice u svakodnevnoj uporabi među općom populacijom, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u dokumentu kojeg nazivaju petom verzijom Preporuka za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski. 

U istoj je navedeno pravilno nošenje zaštitne maske i postupanje s istom nakon skidanja. Sve je popraćeno vizualnim pomagalima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je postupanje specificirala ovisno o tome radi li se o kirurškoj ili pamučnoj maski.

Istaknuli su pritom i kako nije preporučljivo nositi masku od čvrstih tkanina jer iste otežavaju disanje, a utvrdili su i tko ne mora nositi zaštitnu masku. Unatoč uvjerenju brojnih, i djeca moraju nositi masku, a sada je specificirano do koje dobne skupine to nije potrebno.

Stoji tako u preporukama da masku ne moraju nositi osobe u sljedećim stanjima i okolnostima:

 • djeca u dobi do 2 godine
 • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, usprkos nastojanju roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
 • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada supod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
 • osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
 • osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana
 • osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
 • osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
 • osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti -sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.

Shodno tome, potvrdu o izuzeću može izdati nadležni liječnik obiteljske medicine, ili specijalist medicine rada, ili specijalist pedijatar ili specijalist školske medicine, ovisno o stanjima, okolnostima i dobi pacijenta.

Nadalje, u ovoj verziji preporuka navedeno je i kako se zaštitne maske moraju nositi na otvorenom.
“Dobrobiti nošenja maski za lice ili medicinskih maski potvrđene su do danas istraživanjima koja ukazuju na njihovu korist u sprječavanju širenja zaraze naročito u okolnostima gdje se na na javnim mjestima na otvorenom ne može održavati fizička udaljenost između osoba od 1,5 metar, primjerice:

 • U okolnostima kada se okuplja veći broj ljudi na otvorenom
 • Prilikom čekanja javnog prijevoza na stanicama ili na kolodvorima, sredstava javnog prometa
 • U liftovima
 • Prilikom čekanja u redovima

Potrudili su se iz HZJZ pa su objavili i preporuke ukoliko zaštitne maske izazovu iritaciju kože. “Ponekad se nakon dužeg nošenja maski mogu javiti promjene na koži lica, posebno kod ljetnih vrućina. U takvim slučajevima neophodna je dosljedna higijena lica i pravilno nošenje maske”, navode pa dodaju: Operite lice nježno sapunom i vodom, i to dva puta dnevno; zamijenite masku ako je vlažna ili oštećena-nosite masku preko nosa i usta; ne samo preko usta; u slučaju jače izraženih promjena na koži lica, javite se liječniku obiteljske medicine ili pedijatru.

Detaljan prikaz preporuke pogledajte ovdje!
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.