fbpx
Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

NAJGORI DAN OD POČETKA EPIDEMIJE: 180 novih slučajeva u posljednja 24 sata!

Autor: Dnevno

U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 811. Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba preminula je u Splitu (Ž, 1939. godište), izvijestio je Nacionalni stožer.

Do danas je ukupno zabilježeno 6050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 osoba preminula, a 5078 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 2752 osobe. Do danas je ukupno testirano 133.493 osoba, od toga 1201 u protekla 24 sata.

Nacionalni stožer jučer je održao konferenciju nakon što su se neko vrijeme samo priopćenjem obraćali javnosti. Jučer smo imali čak 130 novih slučajeva, što je drugi najgori dan po broju novooboljelih od početka epidemije i najveći skok u otprilike mjeseca dana.


Broj aktivnih slučajeva oboljenja je 686.

Najavljeno je da će se zatvarati noćni klubovi u kojima se pojavi zaraza.

Vlada je u četvrtak potvrdila da se u Italiju iz Hrvatske više ne može ući bez negativnog testa ili se obvezno trebaju testirati po ulasku u Italiju.

“(…) Prema odluci koja je stupila na snagu, sve osobe koje ulaze u Italiju iz Hrvatske moraju prilikom ulaska podastrijeti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili se u roku od 48 sati, od ulaska u Italiju, podvrgnuti testiranju. Odluka se ne odnosi isključivo na RH državljane, već na sve osobe koje su boravile u Hrvatskoj, uključujući i talijanske državljane.

Tranzit, trenutno, nije ograničen i ne treba negativan test. Postoji mogućnost da se tranzit uskrati u slučaju da je osoba (državljanin neke od država članica EU-a) u periodu od 14 dana prije tranzita, boravila ili tranzitirala kroz neku od država koje se nalaze na ‘crvenoj listi'”, objavila je vlada na Twitter profilu Koronavirus.hr.

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU:
Jučer su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirane 33 osobe, za 30 osoba stigli su negativni nalazi dok se tri nalaza još očekuju.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno su dva aktivna slučaja zaraze Covidom-19 budući da se jedna osoba oporavila i izbrisana je iz evidencije oboljelih. U samoizolaciji je 15 osoba.

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji u pos­ljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze Covid-19 infekcijom. Riječ je o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Ploča, jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Metkovića.
S današnjim danom izliječene su dvije osobe, strani državljani.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 7082 uzorka. U OB Dubrovnik hospitalizirana je jedna osoba pozitivna na Covid­-19.

U samoizolaciji je ukupno 276 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 50 kršenja mjere samoizolacije.

U Karlovačkoj županiji testirano je 80 osoba (jedna u Ogulinu). U posljednja 24 sata registrirano je pet novih slučajeva oboljenja od Covida-19.

Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednoj ženskoj osobi starije životne dobi s područja Karlovca te jednom stranom državljaninu koji je bio u tranzitu kroz Karlovac. Epidemiološka obrada je u tijeku. Za jednu mlađu mušku osobu utvrđeno je da je za vrijeme inkubacije boravila u Vodicama, dok se za ostale osobe utvrđuje izvor zaraze.

Spomenuti strani državljanin neće se voditi kao oboljeli s područja Karlovačke županije s obzirom na to da je na ovom području bio samo u tranzitu. Tako da s današnjim danom u Karlovačkoj županiji imamo 111 oboljelih osoba.

Tijekom dana očekuje se otpuštanje jedne osobe s hospitalizacije iz OB Karlovac. U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 80 osoba.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije  nema novih slučajeva bolesti Covid-19. Svih 28 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučajeva bolesti.

U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirana je jedna novozaražena osoba u Gornjoj Stubici. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije je 7.

U protekla 24 sata pristigli su rezultati 39 nalaza, od kojih 38 negativnih i 1 pozitivan. Još se čekaju rezultati dvaju uzetih uzoraka.

U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva oboljelih od virusa Covid-19.

Od toga, jedna oboljela osoba boravila na ljetovanju u Vodicama koje je prema jučerašnjem izvješću nacionalnog Stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište, a tri osobe bliski su kontakti spomenute osobe. Peta pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima te nije povezana s Međimurskom županijom, već samo ima prebivalište u Međimurskoj županiji, a boravište u drugoj županiji. Dosad je ukupno uzeto 2450 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od zarazne bolesti Covid-19, sve osobe mlađe životne dobi te jedna osoba s prebivalištem u drugoj županiji.

Ženska osoba s prebivalištem u Šibeniku, kontakt oboljele osobe; muška osoba s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku te muška osoba koja boravi u Bilicama, a došla je iz Njemačke, čija je epidemiološka obrada u tijeku. Također, oboljela je i muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, a čije je prebivalište u drugoj županiji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 82 osobe: 79 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti Covid-19.

U posljednja  24 sata uzorkovano je 7 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 35 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo.

Napominjemo kako se podaci koje svakodnevno objavljujemo u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima, priopćili su iz stožera Zagrebačke županije.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi sto devedeset i šest (196),  dok je broj aktivnih slučajeva trideset i dva (32). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i dvanaest (112).

U Zagrebu je 41 novooboljeli, od toga su 11 kontakti ranije oboljelih, a za 24 novooboljela je vjerojatno izvor zaraze na godišnjem odmoru.

Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenima između 1986. i 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezani.

Neki od novozaraženih najvjerojatnije su se zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva (Bosne i Hercegovine te Švicarske) koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području grada Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 18, Solina 1, Okruga 1, Trogira 1, Lokvičića 1, Imotskog 2, Prološca 1, Ciste Provo 1, Kaštela 5, Sinja 1, Otoka 1, Lećevice 1, Bola 1, Starog Grada 1 i Makarske 1.

Uz 37 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju, i to 1 osoba iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke). Svi novooboljeli iz drugih županija, kao i dvoje stranih državljana testirani su u Splitu. Od 37 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Prema izvješću KBC-a Split, preminula je ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju. 628 osoba nalazi se u samoizolaciji. 16  pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok je jedna osoba na respiratoru.

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 36 osoba od Covid-19, od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 16 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na Covid-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih.

Primorsko-goranska županija ima dvoje novooboljelih. Pristigli su iz Dalmacije.

U Osječko-baranjskoj županiji 12 je novooboljelih u zadnja 24 sata.

Od ukupno 173 uzorka testirana u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek stanje je kao i prethodnog dana; hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 173 ljudi.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 144 uzorka briseva na Covid-19, od kojih je jedan pozitivan. Osoba je djelatnik predškolske ustanove u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 22 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 105 osoba.

Sisačko-moslavačka županija ima jednu novooboljelu osobu, i to s područja Popovače.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih. Trenutno su aktivna 3 slučaja zaraze koronavirusom, a sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4119 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 56 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 24 testirane osobe u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na koronavirus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

STRAVIČNI PODACI! Tisuće hospitaliziranih, stotine mrtvih zbog laži o koronavirusu: Pili kravlji urin, metanol i sredstva za čišćenje!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.