Ilustracija Foto: Profimedia

NAJČEŠĆA PITANJA O KORONAVIRUSU: Prepoznati simptome i kome se obratiti?

Autor: Dnevno

Danas je pao novi crni rekord po broju novozaraženih koronavirusom. Toj informaciji treba pridodati i onu da je riječ i o većem broju testiranja u odnosu na prethodne dane.

Kako dolaze hladniji dani i sezona prehlada i gripe mnogi se testiraju iz čistog straha ili preventive. Stoga vam niže donosimo odgovore na najčešća pitanja o simptomima koronavirusa, kao i kome se možete obratiti u slučaju da imate te site simptome.

Osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma:

kašalj
povišenu tjelesnu temperaturu
dispneju, nedostatak zraka
nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa
Dodatni, manje specifični kriteriji mogu uključivati glavobolju, zimicu, bolove u mišićima, umor, povraćanje i/ili proljev.

Epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su:
bliski kontakt s oboljelim od covida-19 14 dana prije početka simptoma
bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj
osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija covida-19.

Pojam bliski kontakt uključuje:

Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od covida-19 (npr. rukovanje)
Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od covida-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
Kontakt licem u lice s oboljelim od covida-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od covida-19 u trajanju duljem od 15 minuta
Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od covida-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme
Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).




U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika/pedijatra ili se javite u nadležnu COVID ambulantu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute, stoji na stranici Koronavirus.hr.

Kod teže narušenog zdravstvenog stanja potrebno je kontaktirati hitnu medicinsku pomoć. Epidemiolozi napominju da ne odlazite liječniku prije nego što ga nazovete.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je popis svih telefonskih brojeva za sva pitanja građana o koronavirusu.




Broj 113 aktivan je od 01. rujna 2020. svaki dan od 8 do 21 sat.

S naglaskom na zdravstvena pitanja građani se mogu obratiti na brojeve telefona Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Svakim radnim danom od 8 do 22 sata te vikendom i praznikom od 8 do 14 sati
091 / 46 83 032 i
099 / 46 83 001.

Na pitanja odgovaraju specijalisti i specijalizanti epidemiologije i javnog zdravstva.

Dežurni epidemiolog HZJZ u pripravnosti
Radnim danom od 8 do 21h, subotom i nedjeljom od 9 do 15h:
098 22 77 53.

Za psihološku pomoć građani se mogu obratiti svaki radni dan i vikendom 8 do 20 sati na brojeve telefona:
099 / 52 70 126 i
099 / 52 70 127.

Služba za mikrobiologiju provodi testiranje SARS-CoV-2 iz uzorka nazofarinksa RT – PCR metodom molekularne dijagnostike.

Uzimanje i testiranje uzoraka se provodi ISKLJUČIVO po prethodnoj narudžbi i dogovoru na telefon 099 46 83 338 od 10.00 – 14.00h ili elektronskim putem na [email protected]

Za dobivanje termina potrebno je na mail dostaviti slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, MBO (matični broj osiguranika – sa zdravstvene iskaznice ili iskaznice dopunskog osiguranja), OIB, adresa, kontakt mail i broj telefona. Navedene podatke osoba mora imati čitko ispisane i taj ispis predaje kod uzimanja uzoraka. Obrazac možete isprintati klikom na link – OBRAZAC za “drive-in” testiranje

Uzimanje uzoraka provodi se po principu DRIVE-IN ispred montažnog objekta u dvorištu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Rockefellerova 2 svakog radnog dana od 7.30 – 9.30 sati te subotom od 8.00 – 10.00 sati.

Objekt je smješten na prvom kolnom ulazu desno nakon ulaska u Rockefellerovu ulicu (vidjeti sliku ispod). Ukoliko dolazite automobilom, potrubite ispred rampe, parkirajte se ispod šatora te ugasite vozilo. Ne izlazite iz automobila. Ako dolazite pješke, potražite kolni ulaz i šator kod zgrade u Rockefellerovoj 2. Na testiranje je potrebno doći S MASKOM.

Testiranje se provodi na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine, epidemiologa ili uputnice liječnika specijaliste te se tada ne plaća. Termin testiranja ovisi o datumu za koji je nalaz potreban. Ako nemate uputnicu, testiranje je moguće na osobni zahtjev uz plaćanje. U slučaju osobnog zahtjeva, preporučamo avansno plaćanje Internet bankarstvom ili uplatnicom.

Cijena usluge testiranja je 698.21 kn i plaća se unaprijed, a nalazi su dostupni na hrvatskom i engleskom jeziku (molimo obavezno posebno napomenuti), a po dogovoru se mogu dostaviti putem e-maila.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.