fbpx
Ilustracija, Profimedia

Nacionalni stožer donio tri nove odluke: Od ponedjeljka i pacijenti moraju imati Covid-potvrde!

Autor: Zlatko Govedić

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatni zdravstveni djelatnici obvezni provoditi prilikom prijema pacijenta, Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi na virus SARS-CoV-2 te Odluku o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja svih zaposlenika zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te privatnih zdravstvenih radnika na virus SARS-CoV-2.

Covid-potvrde odnosno obvezna testiranja za one koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus uvode se od ponedjeljka, 4. listopada.

Zaposlenici bez covid-potvrda moraju se testirati dvaput tjedno. Tko se ne testira, ne smije na posao. Djelatnici u zdravstvu i u socijali koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli virus morat će se testirati dvaput tjedno. Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid-potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Od pacijenata koji dolaze u bolnicu na planiranu hospitalizaciju ili na planirani zahvat, pratnje pri porodu, roditelja odnosno skrbnika koji borave u smještaju s djecom te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posjete hospitaliziranim osobama će se tražiti covid-potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Sve će provjeravati ovlaštene osobe pružatelja zdravstvene zaštite.

Djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u posjeti hospitaliziranim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati covid-potvrdu ni drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. Nužna pratnja osoba koje se zbog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno sigurno kretati u zdravstvenoj ustanovi, također ne treba imati covid-potvrdu.

Covid-potvrde ili druge odgovarajuće dokaze ne moraju imati oni koji samo idu u bolnicu na pregled ili dijagnostičku obradu koja ne generira aerosol (primjerice većina radiološke dijagnostike) ili oni koji koriste zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja ili u ambulantama.

Izuzeti su i oni koji dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći.

Nadalje, testirati se ne moraju zaposlenici ni pacijenti kojima je dijagnoza covida-19 postavljena na temelju brzog antigenskog testa unatrag 9 mjeseci, oni koji su imali dijagnosticirane covid-bolesnike u obitelji i imali su s njima kontakte, pri čemu su proglašavani takozvanim vjerojatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci te osobe koje su preboljele covid, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su vjerojatni slučajevi, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.