screenshoot/rtl

Ministar u Direktu pokazao novi pozdrav: ‘Ne rukujte se, ne ljubite se i udaljite se od drugih barem metar’

Autor: Dnevno

U Hrvatskoj je potvrđen deveti slučaj koronavirusa, zaražen je mladić iz Varaždina, koji je prošli tjedan bio u Milanu, ne vozač kamiona kako je prvo bilo objavljeno. Već je tjedan dana u kućnoj izolaciji, osjeća se dobro, i nema temperaturu.

Ministar zdravstva Vili Beroš na početku gostovanja u RTL Direktu se s urednicom Mojmirom Pastorčić, u duhu prijetnje zarazom koronavirusom, pozdravio laktom, a potom je kazao da je hrvatski zdravstveni sustav dobro uspostavio obranu.

screenshoot/rtl

“Sada je na građanima da se ponašaju u nekakvom samopreventivnom smislu. Tu treba naglasiti da bilo kakav fizički kontakt nije poželjan jer se virusi šire česticama aerosola, znači sitnih, malih elemenata koji izlaze iz naših usta ili nosa, dok kašljemo, govorimo ili kišemo oni se zadržavaju u zraku i tako mogu doći do drugih osoba. Međutim, kad se spuštaju prema tlu, dolaze na naše ruke, mobitele i tipkovnice i onda bilo kakvih fizičkim dodirom je moguća transmisija virusa. Bilo kakvo rukovanje, ljubljene i drugi fizički kontakti se ne preporučuju”, objasnio je Beroš.

Preporuke za starije osobe

Objasnio je i preporuke za starije osobe koje su danas izdali jer, statistički gledano, oni obolijevaju teže od drugih u slučajevima kad su zaraženi koronavirusom.

“Od osnovne važnosti je održavanje higijene samog doma, svih površina koje su često u kontaktu s rukama. Stariji bolesnici ne bi trebali ići u gužve u javnom prometu, ne bi trebali ići u prodavaonice u jeku najvećih gužvi. Osim u iznimnim slučajevima hitnih medicinskih stanja ne bi trebali odlaziti liječniku na redovne kontrole i preglede, nego bi se trebali najaviti i tako rezervirati termin. Vjerujem da će u sadašnjoj situaciji liječnici omogućavati predbilježbe za te bolesnike. Uz sve druge opće higijenske mjere i kontakte. Poželjno je biti udaljen od osobe više od jedan metar i zadržavati se manje od 10 minuta”, kazao je Beroš.

Osudio je stigmatizaciju bolesnika oboljelih od koronavirusa. “Moramo im pomagati, a ne ih stigmatizirati”, kazao je Beroš.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.