fbpx
Foto: Goran Stanzl / POOL / PIXSELL

Ministar Beroš: Borba uvelike ovisi o ljudima u samoizolaciji, ali ovaj moment nitko ne može predvidjeti

Autor: Dnevno

Ministar zdravstva Vili Beroš u razgovoru za Dnevnik Nove TV osvrnuo se na donaciju zaštitne opreme koja je stigla u Hrvatsku, dodajući kako se putem stranice koronavirus.hr također može donirati i opremu i novac.

Donacije su uvijek dobre i čin su milosrđa i dobrote, no ovo nije sve donacija. U okviru naših aktivnosti moramo obnavljati robne rezerve, pa smo nastojali osigurati tržište zaštitne opreme i predsjednik Vlade izravno je sudjelovao u ovom”, kazao j ministar.

 ”U prvom ćemo redu opskrbiti zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima”, kazao je ministar a vezano za suradnju s njemačkim vlastima koja Hrvatskoj šalje 10 tona zaštitne opreme.


Iako se broj zaraženih u Hratskoj povećava, on ne predstavlja prijetnju kakva se dogodila primjerice Italiji. MInistar Beroš pojasnio je stanje u Hrvatskoj.

”Uz promptna postupanja epidemiologa jedan od detalja u kojem se krije dosadašnji uspjeh je u brzoj izolaciji kontakata zaraženih te otkrivanju istih. Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno”, objasnio je .

Ukoliko se ipak još uvijek pitate smijete li malo izaći na zrak, ministar odobrava, pod uvjetom:

 ”Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma. Ako ćete na ribolov možete sami, nikako u društvu”, kaže ministar.

Iako se i u zdravstveno sustavu pojavio koronavirus, ministar Beroš tvrdi kako zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije ugrožen.

Uspjeli smo za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast, ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša”, objasnio je ministar Beroš.
Ministar je istaknuo i kako velik dio borbe protiv epidemije ovisi i o ljudima koji su u samoizolaciji te o njihovom pridžavanju mjera kako bi zaštitili i sebe i druge.

”Onako kako ćemo se ponašati, o tome će ovisiti i trajanje epidemije i broj oboljelih. Odgovor na pitanje koliko će sve ovo trajati je najvažniji, jer on ovisi o nama samima, o svakome od nas. Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati”.

Osim toga ministar je objasnio i kako trajanje epidemije uvelike ovisi o ponašanju virusa što je moment koji nitko još ne može točno predvidjeti.
”Ukoliko se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za tekve scenarije”, zaključio je ministar Beroš.

HEBRANG USPOREDIO KORONU I RAT: Otkrio što misli o Berošu i što ga najviše brine

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.