Photo: Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Liječnica otkrila je li AstraZeneca cjepivo djelotvorno kod starijih te kada bi moglo biti odobreno rusko cjepivo

Autor: Mia Peretić

 Dr. Jelena Krajačić Bucić iz Hrvatske agencije za lijekove komentirala je koliko je cjepivo AstraZenece djelotvorno kod starijih dobnih skupina kao i kada možemo očekivati rusko cjepivo.

“Svaka zemlja članica EU, s obzirom da je cjepivo odobreno od Agencije za lijekove, može prema svojim nacionalnim smjernicama način primjene cjepiva, no cjepivo protiv koronavirusa AstraZence propisano je za primjenu osobama iznad 18 godina, gornja granica nije definirana. To govori u prilog tome da je cjepivo sigurno u svim dobnim skupinama iako se u ovom trenu ne mogu precizno dati podaci o nekim dobnim skupinama s obzirom da nisu u dovoljnom broju uključena u klinička ispitivanja”, rekla je Krajačić Bucić.

Dodaje, sva cjepiva koja su odobrena u Europskoj uniji nisu međusobno zamjenjiva, teško ih je uspoređivati. No, naglašava, samim time što su odobrena jednako su sigurna i djelotvorna.

“Izbor ovisi isključivo o sastavu, mogu li izazvati alergijske reakcije s obzirom na sastav, na liječniku obiteljske medicine je da odluči u razgovoru s osobom koja se cijepi, postoje li neke kontraindikacije za primjenu”, rekla je u Dnevniku RTL-a.

Što se ruskog cjepiva tiče, Krajačić Bucić, cjepiva se unutar Europske unije odobravaju centraliziranim postupkom.

“Sva dosad su tako odobrena, za rusko cjepivo koje bi eventualno trebalo biti odobreno, ako proizvođač preda zahtjev za odobrenjem, provest će se ocjena. Po pitanju tog cjepiva proveden je znanstveni savjet i konzultacije o postupku odobravanja. Proizvođač cjepiva nije predao zahtjev EU agenciji”. rekla je liječnica.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.