fbpx

JUŽNA KOREJA REKORDNO BRZO ZAUSTAVILA VIRUS: Ovo su četiri točke po kojima su djelovali! Hrvati ih ne slijede!

Autor: Dnevno

Kada se koronavirus pojavio u Južnoj Koreji podaci iz te zemlje upućivali su na alarmantnu situaciju. Broj zaraženih snažno je rastao iz dana u dan, a svijet je zabrinuto gledao u novo žarište. Ipak, na svom vrhuncu, Južna Koreja imala je samo 900 slučajeva u jednom danu što i nije tako mnogo, ako se situacija usporedi s vrhuncom epidemije u Kini ili poptunom katastrofom u Italiji. Južna Koreja je danas je jedna od rijetkih zemalja uz Kinu koja je uspjela zaustaviti rast broja zaraženih i to je sve učinila u rekordnom roku. Dodatno intrigira činjenica su sve to učinili bez radikalnih restriktivnih mjera kakve imamo mi na Zapadu.

Njihove napore pohvalio je i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekavši kako je to “dokaz da se može” i pozvavši druge nacije da se ugledaju u njihov primjer. Kako su to učinili, u četiri točke objašnjava New York Times.


Lekcija 1. – Interveniraj brzo, prije krize

Samo tjedan dana nakon što je potvrđen prvi slučaj državni dužnosnici sastali su se s predstavnicima farmaceutskih kompanija. Naložili su im da krenu izrađivati setove testova na koronavirus, obećavši im punu podršku. U samo dva tjedna, dok su potvrđeni slučajevi još bili u dvoznamenkastim brojevima, Koreja je distribuirala tisuće testova dnevno. Sada ih proizvodi oko 100 tisuća dnevno i u pregovoru su sa 17 zemalja da ih izvoze, što de facto znači da bi na koronakrizi mogli i zaraditi. Također, hitno su poduzete mjere u Daegu, gradu od 2,5 milijuna stanovnika gdje se zaraza proširila kroz lokalne crkve.

“Saznali smo glavni izvor infekcije što nam je omogućilo da se protiv virusa borimo bez radikalnog ograničavanja kretanja stanovništva. Ujedno je odmah proglašena nacionalna kriza. Da smo za krizu saznali kasnije, stvari bi bile puno gore”, rekao je epidemiolog Ki Mo-ran.

Lekcija 2. – Testiraj rano, često i sigurno

Južna Koreja testirala je više stanovnika nego ijedna druga zemlja na svijetu, čime su došli u situaciju da mogu na vrijeme izolirati sve sumnjive slučajeve i dati im brzu pomoć nakon što se otkrije da su zaraženi. Kako navodi NY Times, zemlja je provela oko 300 tisuća testova, što je 40 puta više nego Sjedinjene Američke Države (gledano po broju stanovnika).

“Testiranje je ključno za rano otkrivanje virusa jer minimalizira mogućnost daljnjeg širenja virusa. To je ključ malene smrtnosti od koronavirusa u Južnoj Koreji”, rekao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha novinarima.
Pritom su, kako bi rasteretili bolnice, vlasti otvorile više od 600 centara u kojima je bilo moguće provesti testove na koronavirus. Osim što su time ubrzali testiranja, smanjili su izloženost zdravstvenih djelatnika. Na 50 mjesta uvedena su “drive in” testiranja – pacijenti su testirani u desetominutom postupku pri čemu uopće nisu napuštali vozila. Vozačima su dali upitnik, izmjerili im temperaturu i uzeli brisove. Nalazi su bili gotovi za nekoliko sati.

Razmišljalo se i o stranim gostima kojima je omogućeno skidanje mobilne aplikacije putem koje su mogli provjeriti spadaju li prema simptomima u rizičnu skupinu. Hoteli, uredi i poslovne zgrade koriste termalne kamere kako bi ustanovili ima li netko visoku temperaturu, a temperaturu su provjeravali i restorani prije nego bi pustili goste unutra, piše NY Times.

Lekcija 3. – Praćenje kontakata oboljelih, izolacija i nadzor

Kada je netko potvrđeno pozitivan na koronavirus, slijedi treća faza. Provode se mjere identifikacije, praćenja i – ako je nužno – izolacije svih osoba s kojima je zaraženi bio u kontaktu. Južnokorejske vlasti tijekom epidemije MERS -a razvile su alate i vještine praćenja oboljelih koje uključuju nadzor oboljelih putem sigurnosnih kamera, zapisa kreditnih kartica i podataka iz GPS uređaja njihovih automobila i mobilnih telefona.
Također, građane su o razvoju situacije obavještavali putem društvenih mreža. Kada bi se ustanovilo kretanje oboljelog, na mobilne telefone dobivali su informacije gdje su se kretali, čak i koje su autobuse koristili, a ako je bilo moguće doznati građanima je rečeno i je li oboljeli koristio zaštitne maske. Razvijena je i aplikacija koju moraju koristiti oni u samoizolaciji, a ako bi pacijent napustio kuću, bio bi kažnjen s oko deset tisuća kuna.

Pritom valja istaknuti kako je većina građana spremno prihvatila ove mjere koje, istini za volju, ozbiljno narušavaju privatnost. S druge strane, sve to dovelo je do stope smrtnosti manje od jedan posto, uvjerljivo najmanje na svijetu.

Lekcija 4. – Računaj na pomoć javnosti

Nijedna zemlja nema dovoljno zdravstvenih radnika da svima mjere temperaturu, pa tako ni Južna Koreja. Zbog toga su vlasti zamolile građane za pomoć. Televizijske emisije, radio, internet portali te javni razglasi poslužili su da vlasti obavještavaju građane o važnosti nošenja maski, izbjegavaju socijalne kontakte… Angažirani su i brojni volonteri, a sve je rezultiralo povjerenjem javnosti u državne službe.

Zanimljivo je da NY Times postavlja pitanje jesu li ove mjere moguće u drugim zemljama? Južnu Koreju smatramo bogatom i visokotehnološko razvijenom zemljom. No, list tumači kako je od sedam najpogođenijih zemalja svijeta njih pet čak bogatije od Južne Koreje, a tehnologija koja je korištena usporediva je, kažu, sa “tehnološkim dostignućem gumenih rukavica”.

Ključno je, ističe se, politička volja te volja javnosti da pristane na ove mjere.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.