Foto: Profimedia

‘JEDAN KORAK PREMA NORMALNOM’: Dok EU vapi za cjepivom oni su u jednom danu cijepili gotovo 600 tisuća ljudi

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Europska unija vodi verbalni rat s farmaceutima zbog nedovoljno isporučenih doza cjepiva protiv koronavirusa, a Velika Britanija obara rekorde u cijepljenju.

Tako je u subotu u toj zemlji zabilježen rekordni broj od gotovo 600.000 ljudi u jednom danu koji je dobio prvu dozu cjepiva, pokazali su službeni brojevi koje je u nedjelju objavila vlada a prenosi BBC.

U subotu je cijepljeno 598.389 ljudi, čime se ukupni broj cijepljenih približio brojci od 9 milijuna. Od njih, 491.053 je dobilo i drugu dozu.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je oduševljen, dodajući da nas svaka doza cjepiva “približava jedan korak prema normalnom”.

Hancock je pojasnio da to znači da je cijepljeno tri četvrtine stanovnika u dobi od 75 do 79 godina i četiri petine onih iznad 80.

Velika Britanija približava se broju od 4 milijuna zaraženih od početka pandemije, i po tome je četvrta u svijetu i prva u Europi. Umrlo je ukupno 106.158 ljudi, po čemu je također prva u cijeloj Europi.

U Francuskoj malo drugačija slika. U tamošnjim se bolnicama u nedjelju nalazio najveći broj pacijenata bolesnih od covida-19 u zadnjih devet tjedana.




U bolnicama se nalazi 27.613 covid-19 pacijenata, 331 više nego u subotu, što je razina zadnji puta zabilježena 1. prosinca.

Predsjednik Emmanuel Macron u petak nije odredio treću karantenu već je pooštrio mjere borbe protiv covida-19 i naredio zatvaranje trgovačkih centara i postrožio nadzor policijskog sata.

Ministar zdravstva Olivier Veran je rekao za list Journal du Dimanche da još uvijek postoji mogućnost da Francuska izbjegne treći val bez uvođenja još jedne karantene. Ali upozorio je na opasnost britanskog i južnoafričkog soja i na mogućnost da u slučaju porasta broja zaraženih vlada uvede novu karantenu.




Javnozdravstvene vlasti su u nedjelju izvijestile o 19.235 novooboljelih, prema 18.436 u subotu. Broj pacijenata na intenzivnoj njezi je porastao za 45 i sada ih ima 3158, precizirali su.

U Francuskoj je umrlo nešto više od 76.000 ljudi.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen rekla je u nedjelju da će do kraja ožujka AstraZeneca isporučiti dodatnih 9 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, ili ukupno 40 milijuna doza u Europu.

“AstraZeneca će početi isporučivati cjepivo tjedan dana ranije nego je planirano”, napisala je Von Der Leyen na Twitteru.

“Tvrtka će također proširiti svoje proizvodne kapacitete u Europi”, dodala je.

Međutim 40 milijuna je samo polovica očekivanih doza od britansko-švedske tvrtke u istom razdoblju prije nego je prošlog tjedan najavila kašnjenja.

Von der Leyen je vodila strateške razgovore sa sedam izvršnih direktora farmaceutskih tvrtki s kojima je EU potpisala ugovore o cjepivu protiv covida-19 dok je Unija pod velikim pritiskom zbog svoje strategije cijepljenja.

Osim AstraZenece, na satsanku su sudjelovali čelnici njemačke tvrtke BioNTech i njihov američki partner Pfizer, kao i čelnici tvrtki Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna i Curevac.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.