fbpx
Ilustracija FOTO: Pixabay

Iz Kine procurili dokumenti o pandemiji: Je li ovo prava istina o koroni?

Autor: Nino Matić

Skupina medicinskih radnika s prve linije borbe protiv covida, vjerojatno iscrpljeni, stoje stisnuti tijekom video poziva dok im najmoćniji čovjek Kine diže ruku u znak pozdrava.

Deseti je dan veljače, a predsjednik Xi Jinping, koji već tjednima nije viđen u javnosti, obraća se bolničkom osoblju u gradu Wuhanu koje čini sve kako bi suzbilo širenje još uvijek neimenovanog novog koronavirusa, piše Nick Paton Walsh za CNN u velikom tekstu u prvim mjesecima epidemije u Kini, prenosi  Jutarnji list.

Iz sigurne sobe udaljene oko 1200 kilometara od epicentra zaraze, Xi je izrazio sućut onima koji su umrli od bolesti. pozvao je na snažniju javnu komunikaciju jer se diljem svijeta pojavila zabrinutost zbog potencijalne prijetnje koju predstavlja nova bolest.


Ipak, CNN sada otkriva kako službeni dokumenti koji cirkuliraju interno pokazuju da je sve ovo bio samo dio cjelokupne slike.

U izvješću s oznakom “interni dokument, molimo da ostanu povjerljivi”, lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5918 novootkrivenih slučajeva 10. veljače, više nego dvostruko od službenog javno dostupnog broja potvrđenih slučajeva. Taj je broj podijeljen u brojne potkategorije. Taj veći broj u to vrijeme nikada nije u potpunosti otkriven, čime se pojačava sumnja kako je kineski zdravstveni sustav u vrevi ranih tjedana pandemije umanjivao ozbiljnost krize.

Zataškani slučajevi zaraze samo su jedna stavka u nizu otkrića koje krije 117 stranica dokumenata iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Hubei. Dokumenti su sada procurili, njihovu je vjerodostojnost potvrdio CNN, a predstavljaju najznačajnije curenje iz Kine od početka pandemije i pružaju prvi jasan uvid u ono što su i kada znale lokalne vlasti.

Kineska vlada odlučno je odbacila optužbe Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom. Međutim, iako dokumenti ne pružaju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, oni otkrivaju brojne nedosljednosti u onome što su vlasti vjerovale da se događa i što je otkriveno javnosti.

Dokumenti, koji obuhvaćaju nepotpuno razdoblje između listopada 2019. i travnja ove godine, otkrivaju ono što se čini kao nefleksibilni zdravstveni sustav, ograničen birokracijom i obilježen krutim postupcima koji nisu bili adekvatno pripremljeni za rješavanje zdravstvene krize. Dokumenti otkrivaju jasne pogrešne korake tijekom nekoliko kritičnih trenutaka rane faze pandemije i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta.

Kao jedan od najvećih problema iskače sporost kojom su dijagnosticirani lokalni pacijenti s covidom-19. Iako su javnosti svoje djelovanje prikazivale kao učinkovito i transparentno, vlasti u Hubeiju i lokalni zdravstveni službenici zapravo su se oslanjali na neispravne mehanizme ispitivanja i izvještavanja.
Tako u jednom izvješću s početka ožujka stoji kako je prosječno vrijeme od pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana, a to dugačko razdolje otežalo je, po mišljenju stručnjaka, praćenje bolesti, a samim time i borbu protiv nje.

Kina je odlučno branila svoje postupanje na samim počecima pandemije. Na konferenciji za novinare 7. lipnja, kinesko Državno vijeće objavilo je Bijelu knjigu rekavši da je kineska vlada uvijek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na “pravodoban, otvoren i transparentan način”.

“Ulažući sveobuhvatan napor da zaustavi virus, Kina je također djelovala s osjećajem odgovornosti prema čovječanstvu, svom narodu, potomstvu i međunarodnoj zajednici. Pružila je informacije o covidu-19 u potpunosti profesionalno i učinkovito. Tako je redovito objavljivala mjerodavne i detaljne informacije što je prije moguće, učinkovito reagirajući na zabrinutost javnosti i gradeći javni konsenzus”, stoji u Bijeloj knjizi.
CNN je kontaktirao kinesko ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalno zdravstveno povjerenstvo, kao i zdravstveno povjerenstvo u Hubeiju, koje nadzire pokrajinski zavod za kontrolu bolesti, kako bi komentirali otkrića iz dokumenata, ali nije dobio odgovor.

Zdravstveni stručnjaci rekli su da su dokumenti otkrili zašto je bilo važno ono što je Kina znala u prvim mjesecima.

“Bilo je jasno da su pogriješili. I tu se nije radilo samo o pogreškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom, već i birokratske i politički motivirane greške u načinu na koji su vodili krizu”, rekao je Yanzhong Huang, stariji suradnik za globalno zdravstvo Vijeća za vanjske odnose koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

“To je imalo globalne posljedice. Nikad ne možete jamčiti stopostotnu transparentnost. Ne radi se samo o namjernom zataškavanju, sputavaju vas i tehnologija i drugi problemi s novim virusom. Ali čak i da su bili potpuno transparentni, to ne bi primijenilo stav Trumpove administracije koja je umanjivala ozbiljnost krize. Razvoj krize u pandemiju vjerojatno ne bi bio zaustavljen”, kaže Huang.
Sudeći po studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lancet, upravo se danas obilježava godina dana otkako je prvi potvrđeni pacijent pokazao simptome covida-19 u Wuhanu.
Otkrića koja su procurila dolaze u jeku jačanja pritiska SAD-a i Europske unije na Kinu da u potpunosti surađuje s WHO-om o podrijetlu virusa koji se od tada proširio u svaki kutak svijeta, zarazivši više od 60 milijuna i ubivši 1,46 milijuna ljudi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.