fbpx
FOTO: Glas Istre

Inovacija liječnika pazinske Hitne: ‘Dr. Ivor Ković napravio respirator od maske za ronjenje’

Autor: Dnevno

Ovih dana je otvorena mrežna stranica pandemija.info. Urednik portala je dr. med. Ivor Ković, poznat i po tome što je kao voditelj Hitne medicinske pomoći u Pazinu 2010. izumio reanimacijski pritiskivač kojim se pri masiranju srca obuhvaća veća površina prsa i tako povećavaju šanse za oživljavanje unesrećenog.

Namjera portala pandemija.info je stvaranje vjerodostojnog repozitorija korisnih materijala, prvenstveno namijenjenih medicinskom osoblju, poput novih znanstvenih članaka, smjernica i preporuka od renomiranih organizacija te iskustava kolega iz cijeloga svijeta.

“Trebamo brzo pronalaziti, analizirati, vrednovati i primijeniti informacije koje se objavljuju velikom brzinom svakoga dana. Takve informacije mogu biti od velike koristi našem medicinskom osoblju u osobnoj zaštiti i spašavanju života. Objavljujemo materijale isključivo iz provjerenih izvora, i to nakon detaljne provjere. Informacije vrednujemo na razini znanstvenih dokaza, a u nepostojanju istih vodimo se preporukama najrenomiranijih organizacija i stručnjaka. Usprkos tomu, moramo naglasiti da se prije implementacije uvijek morate posavjetovati sa službenim pravilima, odnosno preporukama ako su iste izdane od strane Vlade, vašeg poslodavca li drugih službenih organizacija u RH, navodi dr. Ković na pandemija.info

Nekadašnji liječnik u Pazinu, dr. Kovića trenutno se nalazi u Osijeku. Rekao je da je ova mrežna stranica, na kojoj se može pronaći mnogo toga o pandemiji, pokrenuta u najboljoj namjeri, bez ikakvih financijskih ili bilo kojih drugih interesa, a rad svih uključenih u rad stranice je volonterski, prenosi Glas Istre

– Do sada nismo imali nikakvih iskustava s pandemijama, stoga je razumljivo da među građanima, ali i medicinskim osobljem, ima mnogo nepoznanica. Mnogi ne znaju kako se zaštititi. Što je maska, što je respirator, a što kirurška maska. Zato smo nastojali pomoći ljudima kako se zaštititi, pa smo osmislili improvizirani zaštitni respirator za medicinsko osoblje. Nije to nikakav biznis, mi ništa ne prodajemo, već ljudima nudimo mogućnost kako se mogu zaštiti, kaže dr. Ković.

Na stranicama pandemija.info prikazano je kako se može izraditi respirator sa zaštitom za oči od ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse. Respirator se može koristiti na osobnu odgovornost u slučaju nedostatka certificirane i testirane zaštitne opreme, navodi se na pandemija.info, a namijenjen je zaštiti dišnih puteva i očiju medicinskog osoblja, posebice onih koji provode postupke u kojima se generira aerosol od strane pacijenata zaraženih koronavirusom. Nipošto nije zanemarivo što se respirator može sastaviti od dijelova koji su trenutačno dostupni u Hrvatskoj.

Uslijed pandemije koronavirusa došlo je do globalnog nedostatka osobne zaštitne opreme. Ozbiljnost problema vidljiv je i iz činjenice da u mnogim zemljama nedostaje prikladne opreme za medicinsko osoblje koje se nalazi pod najvećim rizikom infekcije. Zbog toga je medicinsko osoblje primorano koristiti opremu s niskom razinom zaštite od koronavirusa. U nedostatku standardiziranih i testiranih respiratora, medicinsko osoblje trenutačno koristi respiratore s nižim postotkom filtracije malih čestica ili pak obične maske, poput kirurških maski. Problem je i nedostatak opreme za zaštitu očiju, putem čije sluznice virus može prodrijeti u organizam, poput zaštitnih naočala s brtvljenjem. U takovoj je situaciji medicinsko osoblje izravno izloženo virusnim česticama, posebice tijekom postupaka poput intubacije u kojima se stvara velika količina aerosola.

“Ovakva situacija nije dobra iz najmanje tri razloga. Prvo, medicinsko osoblje primorano je riskirati vlastito zdravlje. Drugo, bolesni članovi medicinskog osoblja ne mogu raditi i liječiti ostale pacijente. Treće, zaraženi članovi medicinskog osoblja postaju širitelji zaraze, navodi dr. Ković, te dodaje da je ovaj projekt inspiriran pionirskim naporima iz Italije i Sjedinjenih Američkih Država.
U ovaj projekt pandemija.info koji vodi dr. med Ivor Ković, specijalist hitne medicine, koji zadnjih šest godina živi i radi u Londonu, uključeni su dr. med. Marija Vidačić, dr. med. specijalistica hitne medicine, koja živi i radi u Londonu, Hrvoje Vukelić iz Stiv Tradea iz Zagreba, obrt Elin – Ivan Guštin iz Pazina, dr. sc. Kruno Golubić informatičar iz Zagreba, udruga Sudski tumači i prevoditelji – podružnica Rijeka i obrt Dizajnerica iz Bjelovara.

“Svi sa znanjem i željom da pomognu su dobrodošli. Ovdje nema ega ili brige za vlastitim interesima.

General Ante Gotovina donirao zadarskoj bolnici novac za respirator
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.