Izvor: Profimedia

IMA LI ZARAZE NAKON ZARAZE? Nova studija mijenja smjer kretanja epidemije, vrijednost imuniteta je gotovo – kao i cjepiva?

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Preboljeli ste koronavirus i ne znate jeste li sigurni da se više nećete zaraziti?

Istraživanje na Medicinskom fakultetu u Grazu, objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Investigation pokazalo je kako ljudi koji su se oporavili od Covida-19, imaju 91 posto niži rizik od ponovne zaraze u sljedećih sedam mjeseci.

Prema daljnjim istraživanjima, ta razina imunosti malo je niža od one koju omogućuje cjepivo Pfizer/BioNTech. Naime, za njega je utvrđeno da ima 95 postotnu učinkovitost i preporuka je za cijepljenje.

Što zapravo znači razina imunosti?  U Austriji je provedeno istraživanje kojim je utvrđeno da ranija infekcija koronavirusom stvara gotovo jednaku razinu zaštite kao što to čini cjepivo i to barem u kraćem razdoblju, objavila je dpa.

“Ti podaci pokazuju da raste imunost na Sars-CoV-2 u austrijskom stanovništvu, iako još ne znamo do koje mjere se taj imunitet odnosi i na različite mutacije virusa Sars-CoV-2 ili koliko dugo i u kojoj mjeri traje zaštita od reinfekcije u duljem vremenskom razdoblju”, rekao je Franz Allerberger iz Austrijske agencije za zdravlje i sigurnost hrane (Ages).

Kako bi se dobili još bolji rezultati potrebne su daljnje evaluacije kroz dulja vremenska razdoblja i analiza podataka iz drugih zemalja.

Slično istraživanje provedeno je u Velikoj Britaniji gdje je otkriveno da gotovo 90 posto zaraženih koronavirusom imaju antitijela u svojem organizmu šest mjeseci nakon infekcije. Podaci iz veljače najveće britanske biomedicinske baze podataka, UK Biobank, pokazuju antitijela u 88 posto sudionika ispitanih nakon šest mjeseci. Taj postotak je nakon tri mjeseca čak 99 posto.




Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.