Foto: Mate Piskor / CROPIX

HZJZ izdao dodatne preporuke za vrtiće i škole! Obveza djeteta ostaje ista, no imaju i savjete za roditelje, ali i medije

Autor: Dnevno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je dodatne preporuke za uprave vrtića i škola, a izdali su i savjete za roditelje.

U tim preporukama, prvotno su ponovili kako se zabranjuju svi posjeti vrtićima i školama (primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.), a u tu skupinu s novim preporukama spadaju i mediji.

“Navedeno ograničenje treba primjenjivati vezano uz medijske upite te se predlaže snimanje medijskih priloga na otvorenom, odnosno u dvorištu vrtića i škola”, napisali su.

Nadalje, dotaknuli su se i uključivanja djece s teškoćama te su naveli kako je predviđen nastavak rehabilitacijskih i drugih terapijskih postupaka sukladno odgovarajućim preporukama.

“Iste preporuke treba primijeniti i kod rehabilitacijskih i terapijskih postupaka s vanjskim suradnicima u prostorima vrtića i škola koje je moguće nastaviti ako su se provodili u ustanovi prije epidemije, te ako je moguće osigurati dosljednu provedbu odgovarajućih epidemioloških preporuka”, navode.

U ovom dodatku, jednako kao i u savjetima roditeljima ističu važnost svakodnevnog mjerenja temperature djeteta te upisivanje iste u bilježnicu koju će potom djelatnik škole ili vrtića provjeriti. S novim preporukama, ne vraća se potpisivanje izjave o odgovornosti u slučaju zaraze COVIDOM-19, a ostao je i, po mnogima, visok broj djece koji smiju biti u učionici.

Sindikat obrazovanja poziva na štrajk zbog rada vrtića punim kapacitetom: ‘To je neprimjereni eksperiment!’
Savjetuje tako HZJZ roditeljima, da svu djecu vrate u vrtiće i škole (1.-4. razred OŠ), a to se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije, ističu.

“Pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima”, ističu.
Za kraj navode, svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako (koliko to okolnosti dozvoljavaju) održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu.

Naposljetku, učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči. Kod djece predškolske dobi i učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, molimo roditelje da uzmu u obzir da osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je moguće držati razmak od drugih osobam, tvrde.

“Također, u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe, a kada je moguće, pokušajte organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe. Kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu”, zaključili su.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.