Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

(FOTO) U Međimurju počelo masovno cijepljenje, cijepe se u sportskoj dvorani

Autor: Maja Štefanac

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirana je 131 osoba od čega su evidentirana 3 pozitivna slučajeva na virus covid-19 u Međimurskoj županiji, što je 2,25% pozitivnih od broja testiranih.

Na temelju kliničke slike dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj. U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 124.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 30 pacijenata pozitivnih na virus covid-19. U protekla 24 sata primljena su 3 pacijenta, a otpuštena 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Masovno cijepljenje

U Međimurskoj županiji jutros je započela provedba druge faze cijepljenja na način masovnijeg cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.

Fhoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Zajedno s liječnicima, angažirano je 80 ljudi, a punktovi su osigurani u Prelogu, Čakovcu i Murskom Središću. Osigurana je voda, voće, prostori za odmor, sanitarni prostori, administrativna sestra, sestra uz liječnika, redari, volonteri, hitna pomoć i internetska veza, a u nekoliko će se sati cijepiti 1100 građana – 500 u Čakovcu te po 300 u Prelogu i Murskom Središću.

Na raspolaganju 3 vrste cjepiva

Za cijepljenje su na raspolaganju tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena, kako u Europi, tako i u Hrvatskoj, a to su Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza), nije moguće osigurati da osobe pozvane na cijepljenje biraju vrstu cjepiva kojom će se cijepiti.




Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz Pozivnog centra za naručivanje cijepljenja Doma zdravlja tijekom tjedna su se pozivali građani prema redoslijedu prijave (prvih 1093) i prema kriterijima propisanim za drugu fazu cijepljenja (stariji od 65 godina i/ili kronični bolesnici). Također, spremna je i rezervna lista s popisom osoba koje će u slučaju nedolaska na cijepljenje naručene osobe biti pozvane da se taj dan odazovu na cijepljenje. Volonteri Crvenog križa, zaposlenici škola, članovi DVD-a, komunalni redari, policija, liječnici obiteljske medicine, timovi epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, timovi hitne medicine i djelatnici Međimurske županije – svi oni pomažu u cijeloj ovoj organizaciji.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prema planu, sljedećeg vikenda moglo bi se cijepiti oko 2000 osoba.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.