fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

DANAS JE DAN ODLUKE! STOŽER SE OBRAĆA NACIJI: Ove stroge mjere mogle bi postati naša stvarnost! Evo što nas čeka!

Autor: Dnevno

Broj oboljelih u Republici Hrvatskoj iz dana u dan sve je veći. Ruše se rekordi na nacionalnoj, ali i lokalnoj razini, osobito u metropoli. U Zagrebu je danas zabilježen 201 novi slučaj. Na nacionalnoj razini najveću dnevnu brojku imali smo u četvrtak kada je bilo 542 nova slučaja. Jučer ih je bilo 508.

Stanje je loše i u Zagrebu, ali njegovoj okolici. U Krapinsko-zagorskoj županiji danas je zabilježen čak 81 slučaj. Iako mnogi izbjegavaju govoriti o drugom valu i novoj karanteni, sve više se čuju glasovi onih koji zagovaraju strože mjere, ovdje se prvenstveno misli na obvezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim, ali i na nekim otvorenim prostorima.

U svakom slučaju, dolazi hladnije vrijeme kada su naša tijela manje otporna na zaraze, a osim toga sve više boravimo u zatvorenim prostorima. Prošlo je ljeto i vraćamo se našim redovitim poslovima koji se u velikom broju obavljaju upravo u zatvorenom prostoru. Zbog svega toga, osobito radi brojki kakve nismo gledali ni u početku pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite održati će danas u12 sati konferenciju za novinare gdje se očekuje da će biti predstavljene nove i ujedno strože epidemiološke mjere.

Kakva sve mjere možemo očekivati? 

Kada je riječ o Zagrebu, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba Zvonimir Šostar najavljuje kako se razmatra odluka o obveznom nošenju zaštitnih maski u svim zatvorenim, ali i nekim otvorenim prostorima. 

Nošenje maski na otvorenom odnositi će se samo na prostore gdje je ne moguće držati socijalni distancu. Primjer toga mogu biti stanice javnog prijevoza.

Njegova zamjenica, Sandra Šikić poručila je kako “zdrav razum nalaže da ukoliko ne možemo držati distancu, onda stavimo masku”.Između ostalog, razmatralo se i kažnjavanje onih koji ne nose maske, međutim, prema posljednjim izjava gospodina Šostara čini se da od kažnjavanja neće biti ništa.

Vrlo je vjerojatno da će ograničiti i radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata do ponoći. U slučaju Virovitičko-podravske županije, došlo je do kratke izmjene odluke kojom se broj osoba na privatnim svečanostima, proslavama i događanjima, ograničava na najviše 20 osoba.
Odluka ranije donesena za područje Vukovarsko-srijemske županije produžuje se do 25. listopada i izmjenjuje se točka II. stavak 1. podstavak 8. koja sada glasi: “zabrana posjeta i izlazaka korisnika iz domova za starije i nemoćne osobe”.

Na području Osječko-baranjske županije zabranjuju se posjete domovima za starije i nemoćne osobe osim u iznimnim slučajevima kada ravnatelj mora procijeniti rizik.

Za područje Međimurske županije nove mjere stupaju na snagu 12. listopada, a osim klasične obaveze nošenja zaštitnih maski u javnim zatvorenim prostorima, ograničen je i broj osoba koje smiju prisustvovati svečanostima na njih 50, a svi oni družiti se smiju do 2 sata poslije ponoći. Uz to, ugostiteljski objekti smiju raditi samo do ponoći, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju ugošćavati skupine veće od 30 osoba.

Koje nove mjere će donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite saznat ćemo danas u 12 sati, a gotovo je sigurno da kakve god mjere se donesu, one će biti strože nego ove koje smo imali do sada.
 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.